Pred lovskim domom LD Dornava - Polenšak postavili veličastno leseno skulpturo sv. Huberta

Kip, leseno skulpturo je izdelal mojster skulptur Marko Grašič.

Ivan Trunk, nedelja, 19. november 2023 ob 09:21
Postavitev lesene skulpture sv. Huberta

Postavitev lesene skulpture sv. Huberta

Lovci Lovske družine Dornava - Polenšak so v nedeljo, 5. novembra, imeli v župnijski cerkvi Marijinega obiskanja na Polenšaku Hubertovo mašo, katero je daroval župnik Dušan Todorovič, ki je tudi sam lovec. Med mašo je zbrane pozdravil in nagovoril Rajko Janžekovič, starešina LD Dornava - Polenšak. Ta maša je bila tudi zahvalna maša za dobro letino, ki se je čez leto pridelalo na poljih, vinogradih in vrtovih.

Po končani maši pa je bil še svečan blagoslov kipa - lesene skulpture svetega Huberta, zavetnika lovcev, ki so ga postavili pred lovski dom LD Dornava - Polenšak v Slomih. Kip, leseno skulpturo je izdelal mojster skulptur Marko Grašič, ki je čez celo leto naredil še veliko drugih skulptur, kar bomo objavili ob koncu leta.

Sveti Hubert goduje 3. novembra

Sveti Hubert je tudi zavetnik matematikov, optikov in kovinarjev, do 20. stoletja pa so se obračali nanj tudi pri zdravljenju stekline s pomočjo tradicionalnega Hubertovega ključa. Hubert je bil splošno čaščen v srednjem veku. Ikonografija njegove zgodbe je tesno prepletena z zgodbo svetega Evstahija.

Hubert se je rodil leta 656 ali 658 verjetno v Toulousu, umrl pa leta 727 blizu današnjega Bruslja. Bil je plemenitega rodu, a se mu je življenje popolnoma spremenilo po ženini smrti. Posvetil se je oznanjevanju evangelija, postal je škof v Liegu in je znan kot apostol Ardenov. Kot škof je zelo dejavno širil evangelij med pogani, vse škofovske dohodke pa je običajno razdelil med reveže.

Njegova žena je pri porodu sina umrla, zato se je Hubert umaknil iz dvora v gozdove Ardenov in se popolnoma predal lovu. Toda velika duhovna preobrazba je že bila na vidiku. Zjutraj na veliki petek, ko so se verniki gnetli po cerkvah, se je Hubert podal ven na lov. Ko je zalezoval velikega jelena, se je žival obrnila in Hubert je od začudenja obstal kakor vkopan, ko je med rogovi zapazi križ in zaslišal glas: "Hubert, če se ne spreobrneš h Gospodu in si prizadevaš za sveto življenje, boš hitro pristal v peklu." Hubert je razjahal, se vrgel na tla in rekel: "Gospod, kaj bi želel, da ukrenem?" Dobil je odgovor: "Pojdi in najdi Lamberta in on te bo poučil." Ta zgodba o jelenu se najprej pojavi v eni od kasnejših legendarnih hagiografij (Bibliotheca hagiographica latina) in je bila prevzeta po zgodbi svetega Evstahija. Prvič je bila pripisana svetemu Hubertu v 15. stoletju.

Njegov god je 3. november, ki je verjetno datum prenosa relikvij v Amdain. Sveti Hubert je bil zelo čaščen v srednjem veku in zaradi njegovega plemiškega porekla se je nekaj vojaških redov poimenovalo po njem: bavarski, češki in red kölnskega nadškofa. Sveti Hubert je zavetnik lokostrelcev, gozdarjev, lovcev, kovinarjev, talilcev, Lièga in Saint Lamberga v Belgiji. Skupaj s svetim Kvirinom, svetim Korelijem in svetim Antonom Puščavnikom je bil v Porenju čaščen kot eden izmed štirih svetih maršalov (Vier Marschälle Gottes). Leta 1444 je bil ustanovljen tudi Red svetega Huberta, ki ga je ustanovil Gerhard V. iz Jülicha in Berga.Več v Kultura in izobraževanje