Tudi pri nas odslej obcestni beli in rumeni stebrički. Kakšen je njihov namen?

Gre za pasivno varne stebričke (PVS) za vodenje motoristov skozi ovinke.

Prlekija-on.net, torek, 21. november 2023 ob 16:36
Pasivno varni stebrički na cesti Križevci-Ljutomer

Pasivno varni stebrički na cesti Križevci-Ljutomer

Nedavno smo na državni cesti R1-230, odsek 1309 Križevci-Ljutomer lahko opazili povsem nove in drugačne stebričke ob cesti, kot jih pri nas doslej še ni bilo. Za kakšne stebričke gre, smo povprašali na Direkcijo RS za infrastrukturo (DRSI), kjer so nam pojasnili, da "gre za opremo za vodenje prometa - usmerjevalni stebriček v skladu s Pravilnikom o prometni signalizaciji in opremi. Gre za pasivno varne stebričke (PVS) za vodenje motoristov skozi ovinke."

Kakšen je namen teh stebričkov?

"Namen PVS bele barve je izboljšanje vodenja skozi nepregledne ovinke v daljših in »S« krivinah oz. krivinah, kjer voznik ne more predhodno oceniti poteka ceste in posledično lahko pride do presenečenj. Medtem ko so rumeni PVS, namenjeni označevanju slabše zaznavnih priključkov, da voznika opozorijo na potencialno nevarnost vključevanja vozil s stranske ceste na glavno cesto. Kot nadgradnja PVS za vodenje skozi ovinke je za ostrejše krivine s smiselnim upoštevanjem Pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah možna tudi uporaba obojestranskih znakov na PVS." so nam še pojasnili na DRSI.

Na tej cesti so septembra uredili tudi bankine, v prihodnosti pa ob tej cesti namerava biti še kolesarska steza.

Urejanje bankin med Križevci in Ljutomerom

Na cesti med Križevci in Ljutomerom uredili bankine


Cesta Križevci-Ljutomer definirana kot t.i. »motoristična cesta«

Zanimalo nas je tudi, ali so ti količki na tej cesti edini na severovzhodu in če se bodo kje na tem območju ob kateri cesti postavili. Z DRSI so nam odgovorili, da trenutno ni predvidena namestitev na drugih odsekih. "Cesta Križevci-Ljutomer je bila na podlagi parametrov oz. kriterijev definirana kot t.i. »motoristična cesta«," so še nam pojasnili.

Cesta Križevci-Ljutomer
Cesta Križevci-Ljutomer je definirana kot t.i. »motoristična cesta«

Stebrički za vodenje motoristov skozi ovinke

Na spletni strani Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) lahko o teh stebričkih izvemo še kaj več. Motoristi spadajo med najbolj ogrožene udeležence v prometu; zasnova motornega kolesa ne omogoča vgradnje varnostne kletke, kakršno poznamo iz avtomobilov, zaradi česar so motoristi bolj izpostavljeni, ko pride do nesreče - padca ali trka. Za lastno varnost lahko največ naredijo motoristi sami, a pomagajo jim lahko tudi ustrezne rešitve na cestni infrastrukturi, kot so na primer novi pasivni varni obcestni stebrički za vodenje motoristov skozi ovinke. Ceste, ki si jih avtomobilisti delimo z motoristi, kolesarji in ostalimi udeleženci v prometu, morajo biti zasnovane in zgrajene tako, da vsem zagotavljajo varno vožnjo. A zaradi razlik med posameznimi prevoznimi sredstvi ceste v resnici niso enako varne za vse; ograja ob cesti, ki ob napaki voznika zadrži avto pred izletom s ceste, lahko na primer ob vozniški napaki motorista tega močno poškoduje. Rešitev - odbojna ograja z dodatno zaščito za motoriste - se v zadnjih letih uveljavlja tudi pri nas in močno zmanjša možnost hujših poškodb, ko motorist po padcu prileti vanjo.

Pasivno varni stebrički na cesti Križevci-Ljutomer
Pasivno varni stebrički na cesti Križevci-Ljutomer

Kot še navajajo, med ukrepe za večjo varnost motoristov štejemo tudi talne oznake, redno čiščenje in vzdrževanje cest, za večjo varnost motoristov so učinkoviti temeljitejši konstrukcijski posegi v cestno infrastrukturo, med novejšimi inovativnimi - in cenovno dostopnimi - rešitvami pa so tudi PVS za vodenje motoristov skozi ovinke. DRSI je leta 2021 v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani izvedla pilotni projekt postavitve PVS za vodenje skozi ovinke na državni cesti R1-214, odsek 1157 Stari Log - Dvor. V sklopu projekta so izvedli tudi opazovanje vpliva pasivno varnih stebričkov na vožnjo motoristov skozi ovinke. DRSI je na omenjenem odseku ovinke opremil s PVS bele in rumene barve.

Kot je že zgoraj omenjeno, je možna tudi nadgradnja varnih stebričkov z obojestranskimi znaki za usmerjanje skozi ovinke - te znake z rdečo puščico je mogoče preprosto namestiti na vrh stebričkov, pri čemer zaradi lahke plastične zasnove ne stebriček ne znak ne predstavljata toge ovire oziroma nevarnosti, če motorist trči vanjo.

Stebrički za usmerjanje motoristov v ovinkih
Stebrički za usmerjanje motoristov v ovinkih, foto: AMZS

Blažilniki trka kot zaščita stebričkov obcestnih ograj

Ena od večjih nevarnosti za motoriste ob trku oziroma padcu predstavljajo tudi kovinski stebrički odbojnih ograj v ovinkih. To težavo upravljavci cest rešujejo z namestitvijo dodatne odbojne ograje (motoristične letve), ki prekrije kovinske stebričke - ali pa z namestitvijo posebnih blažilnikov trka za motoriste.

Te je DRSI postavila na državni cesti med Novim mestom in Metliko: testni rezultati so pokazali, da so blažilniki trka bolj primerni za ostrejše krivine, kjer geometrijski elementi ceste ne omogočajo večjih hitrosti motoristov. Blažilniki trka so primerna rešitev tudi na mestih, kjer motoristična letev ne zaščiti vseh nosilnih stebrov ograje - predvsem na začetku in koncu ograje, kjer se začne vkopana zaključnica. V ovinkih, kjer se lahko razvijejo višje hitrosti, so primernejša rešitev motoristične letve, ki ščitijo motorista pred naletom v stebriček ali tudi zdrsom pod ograjo ter omogočajo varen pojemek motorista z drsenjem ob ograji.

Blažilniki trka kot zaščita stebričkov obcestnih ograj
Blažilniki trka kot zaščita stebričkov obcestnih ograj, foto: AMZS

Motoristi zadovoljni z rešitvijo

Kot še navajajo na spletni strani AMZS so se na postavitev pasivno varnih stebričkov za vodenje motoristov v ovinkih odzvali tudi motoristi. V Motoklubu Novo mesto so zapisali: "Označitve krivin s stebrički in znaki se nam zdijo fenomenalne. Zelo dobra rešitev, saj takšna označitev daje ustrezno informacijo (opozorilo) vozniku motorja, kaj lahko pričakuje (kako poteka krivina) in s tem se motorist lažje pripravi na manever. Motoristi vsekakor podpiramo takšen pristop, za katerega menimo, da je eden boljših glede na izkušnje, ki jih imamo iz ostalih držav."

Tudi v Motoklubu Ajzenponar so zadovoljni z rešitvijo: "Smo zelo veseli takšne rešitve, ki dejansko upošteva motoristove potrebe. Označitev krivin s stebrički in znaki nudi motoristu varno usmerjanje in stebrički so vsekakor boljši od ograj, saj ob padcu ne poškodujejo ali celo ubijejo motorista".

Cesta Ključarovci - Ljutomer

Kakšno je trenutno stanje glede gradnje kolesarske steze od Ljutomera do Ključarovcev?





Več v Gospodarstvo