Kmalu nov vozni red vlakov, dodatna bo popoldanska povezava med Mursko Soboto in Ormožem

Dodatna bo popoldanska povezava med Mursko Soboto in Ormožem, s povezavo za Ljubljano in Maribor.

Prlekija-on.net, torek, 28. november 2023 ob 16:24
Dodatna bo popoldanska povezava med Mursko Soboto in Ormožem

Dodatna bo popoldanska povezava med Mursko Soboto in Ormožem

V nedeljo, 10. decembra, začne veljati nov vozni red v notranjem in mednarodnem prometu, ki prinaša nekaj sprememb, vezanih na investicijska in vzdrževalna dela na javni železniški infrastrukturi.

Zaradi načrtovanih obsežnih investicijskih in vzdrževalnih del na infrastrukturi, predvsem zaradi del na ljubljanskem železniškem vozlišču, na projektu novega Potniškega centra Ljubljana in gradbenih del na zasavski progi, se v novem voznem redu pričakuje več sprememb. V času gradnje je poudarek, da se bodo ključne prekinitve prometa predvidele v času zmanjšanega prometa (prazniki, vikend, nočni čas), ko je železniškega prometa manj.

Nove povezave na omrežju Slovenije

Dodana bo popoldanska povezava vlaka iz Ljubljane do Maribora, imeli bodo dodaten jutranji vlak z Jesenic do postaje Ljubljana. Nov bo tudi popoldanski vlak iz Maribora do Ruš. Izboljšali bodo poletno ponudbo med Ljubljano in Bohinjsko Bistrico z dodatnimi vlaki med Jesenicami in Bohinjsko Bistrico ter s spremembo koledarjev voženj med Ljubljano in Jesenicami. Dodatna bo tudi popoldanska povezava med Mursko Soboto in Ormožem, s povezavo za Ljubljano in Maribor. Iz Ljubljane za Ilirsko Bistrico bo dodana nova prestopna povezava. Ob sobotah bo uveden dodatni vlak iz Metlike za Ljubljano ter ob vikendih med Novim mestom in Metliko.

Nove direktne povezave med Slovenijo in Avstrijo

Z novim voznim redom v decembru bodo do Beljaka in obratno na voljo dodatne povezave. Med Jesenicami in Beljakom bo tako vozilo 6 dodatnih direktnih vlakov. S pridobljenim dovoljenjem za vožnjo novih garnitur Stadler na avstrijskem omrežju bo na voljo možnost, da ti vlaki vozijo v sestavi novih vlakov Stadler Slovenskih železnic. S tem bomo dobili dodatne direktne povezave iz Ljubljane.

Od 29. marca 2024 bodo na voljo še boljše vlakovne povezave do Gradca in nazaj. Vpeljani bodo dodatni vlaki, ki bodo vozili v sestavi novih garnitur Stadler. Poleg trenutnih obstoječih 26-tih povezav med Mariborom in Gradcem, od katerih je 6 direktnih, bo tako od 31. marca 2024 na voljo še dodatnih 6 direktnih povezav. Skupaj bo potniku na voljo 32 povezav z vlaki, od tega 12 direktnih. Več povezav do Gradca pomeni tudi več povezav z drugimi mesti v Avstriji.

Nove direktne povezave med Slovenijo in Hrvaško

V poletni sezoni naslednjega leta, od konca aprila do začetka septembra, bo vzpostavljen čezmejno- regijski direktni vlak na relaciji Opčine - Divača - Pivka - Reka in v obratni smeri, ki se pripravlja v okviru evropskega projekta SUSTANCE INTERREG SREDNJA EVROPA, v katerem SŽ-Potniški promet sodeluje skupaj s potniškim prometom hrvaških železnic (HŽPP). Vsak dan bosta med Opčinami in Reko vozila dva direktna vlaka, ki bosta zanimiva tudi za kolesarje.Več v Gospodarstvo