Ditka v praznični december z novo pesmijo

S pesmijo želi opomniti, da je bistvo božičnih praznikov to, da se zopet povežemo s tistimi, ki jih imamo radi.

Prlekija-on.net, sobota, 2. december 2023 ob 09:25
Ditka - Božič prihaja, foto: Dobran Laznik

Ditka - Božič prihaja, foto: Dobran Laznik

Kantavtorica in skladateljica Ditka nam ob vstopu v praznični december poklanja novo pesem z naslovom »Božič prihaja«. S pesmijo želi opomniti, da je bistvo božičnih praznikov to, da se zopet povežemo s tistimi, ki jih imamo radi. Si vzamemo čas za druženje in začutimo pomen vrednot, kot so ljubezen, družina in prijateljstvo. Hkrati pa si vzamemo tudi čas zase, se v praznični naglici skušamo umiriti in biti v trenutku ter se naužiti najbolj čarobnega dela leta.

Glasbenici čas božiča od nekdaj pomeni zelo veliko. »Imela sem to srečo, da je moja, na žalost že pokojna, babica, vedno znala pripraviti najbolj čaroben praznični čas. Cel mesec december je v njeni hiši dišalo po sveže pečenih piškotih, z občutkom je okrasila svoj dom z lepimi lučkami in okraski ter pripravila zares prijetno vzdušje. Na božični večer pa se je vedno zbrala cela družina. Odprli smo darila in nato peli božične pesmi ob klavirju.
Čeprav babice in dedka več ni z nami, to tradicijo ohranjamo. Prav zaradi njiju je tudi zdaj, ko sem odrasla, božični čas zame tako dragocen
,« pravi Ditka.

Pesem »Božič prihaja« je bila najprej napisana v angleškem jeziku

Glasbenica je v slovenskem glasbenem prostoru najbolj prepoznavna po uglasbitvah poezije velikih slovenskih pesnikov, a hkrati ves čas ustvarja tudi v angleškem jeziku. Že nekaj let nazaj je napisala pesem z naslovom »Magic Of Christmas«, kmalu po tem pa se je njenemu očetu, pianistu in skladatelju, Gorazdu Čepinu utrnila ideja za besedilo v slovenskem jeziku. Končno je prispel december, ko bo ta pesem tudi uradno izšla.

Veselje, občutek miru in povezanosti ujeti tudi v videospotu

Za pesem so posneli tudi videospot, katerega rdeča nit je prijateljstvo. Na 1699 m n.v., snežni odeji in s pogledom na Ditkino domačo Koroško, so večino kadrov posneli na Uršlji gori.

»Božič je čas veselja pa tudi nežnosti in čustev. Vse to sem skušala vplesti v mojo božično pesem, za katero upam, da v vas vzbudi prijetne občutke in morda tudi nekaj nostalgije po brezskrbnih prazničnih dneh iz otroštva,« še ob tem pravi Ditka.

Skladbi lahko prisluhnete v priloženem videu, v prazničnem decembru pa ji boste lahko prisluhnili tudi na koncertih v živo, ki jih bo Ditka, ob spremljavi svoje glasbene zasedbe, odigrala na različnih lokacijah po Sloveniji:

1. & 2.12.- Domžale, Blunout
6.12.- Muta, dvorana Kienhofen
8.12.- Bled, Zimska pravljica
9.12.- Mežica, Podzemlje Pece
16.12.- Ljubljana, Švicarija Tivoli




Več v Glasba in film