V Knjižnici in čitalnici Razkrižje predstavili dve publikaciji o zdravi prehrani

Predstavili so dve publikaciji: Lahko jem okusne, zdrave namaze in obložene kruhke ter Lahko jem jedi, bogate z antioksidanti.

Prlekija-on.net, sreda, 6. december 2023 ob 10:08
Predstavitev publikacij v Knjižnici in čitalnici Razkrižje

Predstavitev publikacij v Knjižnici in čitalnici Razkrižje

V Knjižnici in čitalnici Razkrižje je v ponedeljek, 4. decembra, potekala predstavitev publikacij Lahko jem okusne, zdrave namaze in obložene kruhke ter Lahko jem jedi, bogate z antioksidanti.

Publikacija Lahko jem okusne, zdrave namaze in obložene kruhke ter razstava Sam svoj kuharski mojster sta nastali v okviru partnerstva SustainaBite, projekta Food for the future. Projekt vodi mesto Milano, soizvajajo pa ActionAid Italia, ACRA, Mani Tese in 25 projektnih partnerjev v 17 državah, vključno z Evropskim združenjem za lokalno demokracijo (ALDA). Vodilni partner v Sloveniji so bili Občina Razkrižje s partnerji: Pomurskim društvom za boj proti raku in Inštitutom za mladinsko politiko.

Pri pripravi pričujočih publikacij so združili moči, znanje in izkušnje zdravnica specialistka socialne medicine in pediatrije, zdravnica specialistka epidemiologije, kuharski mojster in vzgojiteljica:

• Prim. mag. Branislava Belović, dr. med., specialistka socialne medicine in pediatrije, je že leta aktivna v Pomurskem društvu za boj proti raku. Uspešno združuje promocijo zdravja in dolgoletni hobi - kuhanje. Je avtorica/soavtorica številnih publikacij in priročnikov o zdravi prehrani.
Renata Kutnjak Kiš, dr. med., specialistka epidemiologije, je vodja Dejavnosti za javno zdravje in promocijo zdravja na Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije (Hrvaška). Veliko dela na področju spodbujanja zdravega načina življenja prebivalstva, je tudi članica in vodja delovnega tima Svetovalnice za preprečevanje in zdravljenje prekomerne telesne teže in debelosti.
Luka Đolonga, kuharski mojster, je zaposlen v Specialni bolnišnici za medicinsko rehabilitacijo Varaždinske Toplice (Hrvaška). Kuhanje je njegovo poslanstvo. Prednost daje mediteranski kuhinji. Posebno skrb namenja zdravi prehrani svoje družine.
Sanja Fartelj, vzgojiteljica predšolskih otrok, je zaposlena v Vrtcu Murska Sobota. Poklicu gostinskega tehnika je dodala še poklic vzgojiteljice predšolskih otrok. Že kot srednješolka se je vključevala v aktivnosti promocije zdrave prehrane. Pridobljena znanja vključuje tako v svoje delo kot tudi v prehrano družine.

Tiskano publikacijo Lahko jem jedi, bogate z antioksidanti je dobil vsak udeleženec. Publikacija Lahko jem okusne, zdrave namaze in obložene kruhke pa je na voljo na spletni strani.

Na koncu, so si obiskovalci lahko ogledali razstavo Sam svoj kuharski mojster, ki na enostaven in slikovit način nagovarja, da sami pripravimo jedi iz osnovnih živil, ter tako prispevamo k bolj zdravemu načinu prehrane in boljšemu zdravju. Prav tako nagovarja, da damo prednost lokalno pridelanim živilom oziroma tistim pridelanim na lastnih vrtovih ali celo balkonih.

Poskusili pa so tudi nekaj namazov narejenih iz predstavljene publikacije.




Več v Kultura in izobraževanje