V večjem delu Slovenije se pričakujejo preseganja dnevne mejne vrednosti delcev PM10

Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah.

Prlekija-on.net, torek, 19. december 2023 ob 14:35
V zraku so visoke ravni delcev PM10

V zraku so visoke ravni delcev PM10

Agencija RS za okolje (Arso) poroča, da danes in jutri pričakujejo preseganja dnevne mejne vrednosti PM10 v večjem delu Slovenije. Visoke ravni so posledica povečanih izpustov in izrazitega temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah.

Predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Delci PM10
Indeks kakovosti zraka v torek, vir: Arso

Še naprej bo razmeroma toplo

Popoldne bo sicer jasno, le v Ljubljanski kotlini bo megla najverjetneje še vztrajala. Najvišje dnevne temperature bodo v krajih z dolgotrajno meglo od 2 do 5, v krajih s sončnim vremenom pa od 8 do 17 °C.

Ponoči bo še pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo nastala megla. Proti jutru se bo v zahodnih kraji že nekoliko pooblačilo. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 0, ob morju okoli 3 °C.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, sprva ponekod po nižinah še megleno. Predvsem v višjih legah se bo ohladilo. Zvečer se bo od severozahoda jasnilo, na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 13°C.

V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan bo ponekod zapihal jugozahodni veter, ki se bo zvečer krepil. V petek bo oblačno, predvsem na severu bodo prehodno možne padavine. Še naprej bo razmeroma toplo.




Več v Narava