Suzana že vrsto let ohranja tradicijo postavitve velikih jaslic, ki si jih številni tudi ogledajo

Suzana Horvat iz Gradiščaka v občini Juršinci je jaslice z očetom postavljala že od svojega tretjega leta starosti, takrat vsako leto na domačiji v Zagorcih, sedaj pa v Gradiščaku, kjer stanuje.

Prlekija-on.net, nedelja, 31. december 2023 ob 11:59
Praznična okrasitev pri Suzani Horvat v Gradiščaku

Praznična okrasitev pri Suzani Horvat v Gradiščaku

V tem prazničnem decembrskem času smo poročali že o več božično-novoletnih okrasitvah in jaslicah, ki jih številni postavijo na ogled vsako leto. Tudi Suzana Horvat iz Gradiščaka 16 v občini Juršinci je ena izmed teh, saj je jaslice z očetom postavljala že od svojega tretjega leta starosti, takrat vsako leto na domačiji v Zagorcih, sedaj pa v Gradiščaku, kjer stanuje. "Vsako leto tisti čar, nabiranje mahu, iskat smrekico, postavljati hiške, vodnjake, figure... Vse do božičnega večera, ko so bili še zadnji detajli... vsako leto isti običaj in vsi sorodniki so vedeli, kje so jaslice na ogled. In vsako leto druženje ob njih. Kasneje, ko sem se preselila v Gradiščak, sem jih začela postavljati tudi v svoji hiški in tradicija nikoli ni bila prekinjena," nam je ob tem povedala Suzana.

Vsako leto doda kaj novega in vsako leto naredi malo drugače. "Pred tremi leti sem kupila ročno izdelane jaslice in figure gospoda Francka Plohla iz Kukave, ki je žal že pokojni. Njegove jaslice so krasile marsikatero cerkev in tudi marsikateri dom. Res vsak detajl izdelan ročno in z veliko truda," pravi Suzana. Trenutno ima postavljene velike jaslice, ki so na ogled tudi vsem mimoidočim, ki se z veseljem ustavijo in ob kapljici in kaj sladkem tudi poklepetajo v teh prazničnih dneh. Te dni so bili številni na ogledu, pohodniki vinogradniškega pohoda, mimoidoči, sorodniki, prijatelji..., ki vedo, da Suzana vsako leto postavi jaslice in ohranja tradicijo. Pri njej se ustavi tudi veliko otrok, ki se radi poslikajo, si ogledajo jaslice in se posladkajo.

Spodaj je nekaj utrinkov njene praznične okrasitve v notranjosti in okolici hiše.




Več v Zanimivosti