5. Večer folklore - »Oglote o Veržencih«

Gledalci so dobri 2 uri uživali ob odličnem ljudskem plesu in petju

Damir Skuhala, nedelja, 27. november 2011 ob 13:543
5. Večer folklore - Oglote o Veržencih

5. Večer folklore - Oglote o Veržencih

V soboto, 26. novembra, se je v Domu kulture v Veržeju odvijal že peti letni koncert Folklorne skupine Leščeček. Tema letošnjega folklornega večera je bila »Oglote o Veržencih«.

Polna dvorana je dobri 2 uri uživala ob odličnem ljudskem plesu in petju. Plesalci Folklorne skupine in pevci Vokalne skupine Leščeček so se predstavili s sledečimi spleti:
- splet »Verženci širijo cirkef« in odplesali  plese (Čegleščec, Kalamajka, Trojke, Bučečovska štajerska, Mazurka).
- splet »Stora grota mloda« in odplesali plese (Zibenšrit, Čindara, Špicpolka,Po zeleni, Mašarjanka, Črna polka).
- splet »Fčosih treba vmreti« in odplesali plese (Pemiš valček, Križevski valček, Križevski štajeriš, Zibenšrit,Šotiš).
- splet »Bika na turen« in odplesali plese (Veržej – Trojke, Kosmatača, Križevci-Kosmatača, Krajcpolka, Hrastje Mota – Krajcpolka, Šotišpolka, Razkrižje – Mazurka).

Folklorna skupina Leščeček je pod okriljem Kulturnega društva Veržej ter umetniškim vodstvom Alenke Belec v svojem 5-letnem delovanju dosegla zavidljive rezultate. Skupino sestavlja 35 dijakov in študentov iz Veržeja, ostalega dela Prlekije in Prekmurja, ki gojijo ljubezen do plesnega in pevskega ljudskega izročila. V letu 2011 se je sekcija Leščeček, v kateri deluje tudi Vokalna skupina Leščeček, uvrstila na Državno srečanje odraslih folklornih skupin, kakor tudi na Državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Visoke dosežke so člani v letošnjem letu okronali še z gostovanjem na Škotskem, kjer so nastopili na prestižnem festivalu v Edinburgu.

Humoristične zgodbe o Veržencih in Veržeju je napisal Manko Golar, izdal jih je v zbirkah kratkih zgodb Okrogle o Veržencih, Verženci. Njegovo delo nadaljuje Janez Ferenc, ki je hudomušne prigode izdal v zbirki Zgodbe o Veržencih. Snov za splete je folklorna skupina za ta večer črpala po njegovih zgodbah.

V goste so povabili folklorno skupino ŠFD Koleda Velenje, ki se je predstavila z dvema plesnima postavitvama (Gorenjski plesi in s Plesi iz Ziljske doline) in Tamburaško skupino KD Veržej, ki je zaigrala in zapela venček prleških ljudskih pesmi.

Člane FS Leščeček je nagovori tudi župan občine Veržej g. Slavko Petovar in jim izrekel čestitke in pohvale ob njihovem uspešnem 5-letnem delu. Predsednica Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti izpostava Ljutomer ga. Cilka Jakelj pa je najbolj zaslužnim članom FS podelila bronaste, srebrne in zlato Maroltova značko za ljubiteljsko delovanje na področju ljudske folklore.

Tudi letos so ljubitelji ljudske pesmi in folklore napolnili Dom kulture v Veržeju do zadnjega kotička in bili navdušeni nad pripravljenim večerom. Ponovitev večera folklore bo 10.12.2011 ob 19. Uri v Domu kulture v Ljutomeru.


Več v Kultura in izobraževanje