Malonedeljski kulturniki so brali poezijo v Biotermah

V letošnjem letu so poleg Prešernove prebirali tudi pesnitve Rudolfa Maistra, saj je leto 2024 razglašeno za Maistrovo leto.

Prlekija-on.net, sobota, 10. februar 2024 ob 09:24
Kulturni praznik KD Anton Krempl Mala Nedelja

Kulturni praznik KD Anton Krempl Mala Nedelja

V prazničnem dopoldnevu so se člani Literarne sekcije Kulturnega društva Anton Krempl zbrali v kavarni Bioterm Mala Nedelja ob tradicionalnem prebiranju poezije. V letošnjem letu so poleg Prešernove prebirali tudi pesnitve Rudolfa Maistra, saj je leto 2024 razglašeno za Maistrovo leto.

Vedno z veseljem prisluhnejo domačim ustvarjalcem društva, saj se zavedajo pomena pisane besede, ki ostane za zanamce, ko nas več ne bo. Za glasbeni vložek je tudi letos poskrbela učenka Glasbenega ateljeja Goslice, Hana Filipič.

Dotaknili so se tudi besed slavnostnega govornika na kulturni prireditvi Občine Ljutomer, ki jih je s svojim nagovorom spomnil, kako pomembno je negovati vse zvrsti kulture in kakšno težo imajo prav majhna društva, kjer se srečujejo ljubiteljski ustvarjalci kulture ter na kakšen način je potrebno negovati in spodbujati delovanje le-teh, da skozi vajo in druženja postanejo dober vzgled za vso lokalno skupnost.

Kulturni ustvarjalci so navajeni delati, se izobraževati in z velikim ponosom vse to pokazati doma in izven meja naše lepe domovine. Ponosni so, da se jim pri tem skozi vsa leta pridružijo tudi predstavniki literarnih društev sosednjih občin.

Ravnateljica OŠ Mala Nedelja, Breda Žunič, članica društva je v tem prazničnem dopoldnevu zaključila s mislijo, da vsi, ki v literarni sekciji ustvarjajo in pišejo, morajo biti ponosni na svoja dela. Vsaka zapisana beseda, pa naj bo to v obliki pesmi, proze ali strokovnega prispevka v različnih zbornikih, je dokaz vrednosti, ima velik pomen za naš kraj. Tako bodo nekoč lahko prebirali dela naših avtorjev, kot to mi počnemož danes.

V kulturnem društvu Anton Krempl so ponosni na svojo literarno sekcijo, zato so letos za spodbudo podelili pero navdiha, da se člani odločijo in svoje stvaritve pripravijo do te mere, da bodo naslednje leto ob Prešernovem prazniku lahko prešerno predstavili kakšno novo delo vsaj enega izmed njih.

Posladkali so se s figami, Prešernovimi kroglicami, krofi in dobro kavo ali čajem. Hvala tudi gostiteljem, Biotermam, da smejo biti njihovi gosti ob slovenskem kulturnem prazniku. Druženje so zakjučili z zadnjo kitico Prešernove Zdravljice:

»Nazadnje še, prijatlji,
kozarce zase vzdignimo,
ki smo zato se zbratli,
ker dobro v srcu mislimo;
dókaj dni
naj živí
vsak, kar nas dobrih je ljudi!«



Več v Kultura in izobraževanje