Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine pri DU Ljutomer pripravila razstavo ob 15. letnici delovanja

Razstavo sta pripravila Srečko Pavličič in Gregor Žižek, odprta pa bo do 2. aprila.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 11. marec 2024 ob 20:01
Razstava ob 15-letnici Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine

Razstava ob 15-letnici Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine

V petek, 8. marca, so članice Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri DU Ljutomer pripravile razstavo ob 15. letnici delovanja v galeriji Ante Trstenjaka Ljutomer.

Na začetku je goste in članice sekcije pozdravila in nagovorila direktorica Splošne knjižnice Ljutomer, Vesna Laissani. Vse prisotne je med drugim pozdravila Danica Kocet iz Murske Sobote. Članicam je zaželela še obilo let ustvarjanja. V kulturnem programu sta sodelovala Franček in Micika, učenca iz OŠ Mala Nedelja pod vodstvom upokojene učiteljice Danice Potrč. Nastopili sta Duo Beročka, Selma in Marinka, ki sta zapeli lepe prleške pesmi. Sledil je spodbudni govor predsednice DU Ljutomer, Slavice Sunčič, ter govor vodje sekcije, Danice Makoter. Na koncu so zapele še pevke pevskega zbora DU Ljutomer.

Razstavo sta pripravila Srečko Pavličič in Gregor Žižek. Odprta bo do 2. 4. 2024.

Sekcija za ohranjanje kulturne dediščine pri Društvu upokojencev Ljutomer deluje že 15 let. Ustanovljena je bila na pobudo Frančke Vidovič, takratne predsednice društva (februar 1999). Sekcijo 15 let vodi Danica Makoter. V začetnih letih delovanja sekcije je bilo 6 članic, kasneje se je število povečevalo. Z leti je doseglo 15 članic. Žal sta jih že dve članici zapustili. Stare so od 65 do 86 let.

"Naša prioritetna naloga je ohranjati, negovati in razstavljati izdelke iz kulturne dediščine, ki so nam jo zapustile babice, mame, tete, sosede na področju ročnih del in kulinarike. Vezemo, pletemo, kvačkamo, delamo rešaljeje, križce, izdelujemo rože iz krep papirja in iz barvnih nogavic ter izdelujemo priložnostne dekoracije. V teh letih smo imele 39 samostojnih razstav v domačem kraju in tudi drugod. V zadnjem času gojimo tudi zdravilna zelišča in prirejamo čajanke. Sreča je, da smo se skupaj našle članice, ki imamo rade ročna dela in kulinariko. Naši uspehi so vidni.

Pred leti smo se predstavile pri prejšnjem predsedniku Borutu Pahorju s tipanko Jabolko, ki je avtorska zgodba in ima naše lastne ilustracije (kvačkanje, šivanje, naravni materiali). Tipanka je namenjena slepim in slabovidnim.

Sodelovale smo pri raziskovanju starih obrti, vinogradništva in pri ohranjanju nesnovne kulturne dediščine (pregovori, običaji, vraže) s Splošno knjižnico Ljutomer, ki nam je pomagala pri našem delu, promociji in nas navdušila za številne projekte.

Zbrale smo prleške recepte in jih izdale v kuharski knjigi Mešam, kuham in uživam.

Razstava z naslovom METULJI je pled našega 15-letnega delovanja in prikazuje naše najboljše izdelke. V njih je veliko vloženega truda, vztrajnosti, ljubezni in potrpljenja. Naši prsti niso več tako spretni. Postajajo okorni, vendar imamo še voljo, da se bomo dobivale enkrat tedensko v Domu upokojencev ob torkih. Tako si polepšamo starost v dobri družbi, se veselile in še ustvarile veliko lepih ročnih izdelkov," je ob tem povedala vodja sekcije Danica Makoter.

Članice sekcije za ohranjanje kulturne dediščine pri DU Ljutomer so: Marija BogdanAnica BolkovičStoja CopotCvetka KosiMarijana KosZorka KunčičAngela MlinaričLizika RobinščakIrena VrbajnščakZdenka ZorecDragica HabjaničNada Stajnko in Danica Makoter.




Več v Kultura in izobraževanje