Predstavitev kratkih filmov literarnega kluba »Med vrsticami in podobami« Splošne knjižnice Ljutomer

Klub deluje tretje leto, ima 7 članov, ki prihajajo iz Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer in iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Prlekija-on.net, sreda, 10. april 2024 ob 12:12
Predstavitev kratkih filmov literarnega kluba

Predstavitev kratkih filmov literarnega kluba

Člani literarnega kluba "Med vrsticami in podobami" so se v muzeju Splošne knjižnice od 26. do 28. 3. 2024 predstavili sedmin skupinam )od 7. do 9. razreda) Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer po dogovoru z ravnateljem Janom Filipičem.

Predstavili so tri filme, ki so jih posneli: Pri Botri, V Kosih in Majdina zamudnina. Mentor kluba je Vitomir Kaučič. Klub deluje tretje leto, ima 7 članov, ki prihajajo iz osnovne šole in iz Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Izvedli so pogovor s članicami kluba in igralkami v filmih: Ano Pihlar, Aljo Kardoš in Anelo Kovačič. Članice so spregovorile o delovanju kluba, snemanju, pisanju scenarija in drugih anekdotah pri snemanju in aktivnostih v klubu.

Po krajši izvedeni anketi so ugotovili, da je bil pristop prikaza in pogovora ob filmih zanimiv za osnovnošolce. V anketi je bilo vprašanje o rekonstrukciji prizorov iz filma, v katerih medijih se mladi najlažje poistovetijo z liki (literatura, filmi, serije ali video igre). Mladi so na koncu napisali še ime literranega dela, filma, serije in video igre, ki jih je letos najbolj navdušila.

S predstavitvami filmov bodo nadaljevali še z ostalimi osnovnimi šolami in gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer.

Cilji kluba vključujejo spodbujanje zanimanja za literaturo, raziskovanje povezav med literaturo, filmom in video igrami ter prikaz literature kot osnovne sestavine drugih umetniških izrazov. S tem želimo dvigniti interes za branje in literarno ustvarjanje med mladimi. Udeleženci se seznanjajo z različnimi literarnimi žanri, avtorji ter oblikami pripovedovanja, spodbujamo pa tudi kreativno razmišljanje, pisanje kratkih zgodb in scenarijev. Hkrati se učijo, kako literatura vpliva na kulturo in družbo ter prepoznajo pomen literature v svojem življenju.

V klub smo povabili osnovnošolce tretje triade in dijake srednjih šol, pridobivali pa smo člane preko plakatov, letakov in priporočil učiteljev. Skupina šteje 7 rednih udeležencev, ki aktivno ustvarjajo in se izobražujejo o povezavah med umetniškimi zvrstmi in literarno dediščino.

Projekt je vključeval srečanja dvakrat mesečno, trajala pa so približno dve uri, poleg tega pa smo organizirali tudi daljša srečanja, kot so izleti in snemalni popoldnevi.

V literarnem klubu smo razpravljali o navdihujočih knjigah, filmih, serijah in video igrah, pa tudi o literarnih junakih in temah, ki so jih pritegnile. Na začetnih srečanjih smo ustvarjali umetniške izdelke, kot so ilustracije, zgodborisi, literarne igre, in plakati za filme. Prav tako smo se preizkusili v ustvarjanju novih zgodb iz naključnih stavkov, igranju video iger ter poustvarjanju prizorov iz filmov.

V zadnjem projektu »Majdina zamudnina« pa so ustvarili originalni scenarij, poleg originalnih fiktivnih likov so vključili lik in motive iz romana - antagonist filma je Rodion Razkolnikov iz Zločina in Kazni, ter mange - detektiv Ranpo Ogawa iz Bungou Stray Dogs. Za snemalno lokacijo so izkoristili knjižnico, kjer so tudi posneli film. Učenci so se na snemanjih preizkusili v vseh etapah filmske produkcije; v režiji, igri, snemanju, snemanju zvoka, osvetljevanju, izdelavi posebnih učinkov in montaži.

Na vsakem srečanju je bil določen udeleženec kot dežurni fotograf, ki je dokumentiral aktivnosti.

Projekt je vključeval srečanja dvakrat mesečno, trajala pa so približno dve uri, poleg tega pa smo organizirali tudi daljša srečanja, kot so izleti in snemalni popoldnevi.

Klub "Med vrsticami in podobami" je platforma, ki spodbuja ustvarjalnost in kritično razmišljanje med mladimi. Udeleženci kluba so se preizkusili v različnih umetniških področjih, ustvarjali scenarije in kratke filme ter izboljšali bralne navade. Projekt povezuje učence iz osnovnih šol in gimnazij ter krepi njihovo povezavo s knjižnico.

V klubu so udeleženci napisali prilagojen scenarij po literarnih predlogah in ustvarili scenarij po lastnih originalni zgodbi, po katerih so posneli kratke filme. Med temi aktivnostmi so se učili razumevanja umetniških del in njihove strukture, ter razvijali spretnosti v ustvarjanju in poustvarjanju. Pomembno je, da so se naučili sodelovati, aktivno poslušati sogovornike in prevzemati odgovornosti za projekte.

Sodelovanje v klubu je pripeljalo do izboljšanja bralnih navad in literarne angažiranosti med mladimi, kar pozitivno vpliva na njihov intelektualni razvoj ter širše razumevanje umetnosti in kulture. Klub krepi povezavo med mladimi in knjižnico, spodbuja redno uporabo knjižničnih storitev ter jim omogoča vstopno točko za profesionalno pot v umetniških kategorijah.

Projekt združuje učence iz osnovnih šol in gimnazij, spodbuja obisk knjižnice ter jih aktivno vključuje v umetniško ustvarjanje. Klub "Med vrsticami in podobami" ima potencial postati zgled za druge knjižnice, ki želijo privabiti mlajšo ciljno skupino in spodbujati literaturo preko različnih umetniških izrazov.

V prihajajočem šolskem letu bomo več pozornosti namenili raziskovanju video iger: razvoju protagonistov in uporabi pripovednih strategij v igrah. Pomembno je razumeti, da je osnova tako v filmu kot v video igrah zgodba in literarna upodobitev junakov.

Rezultati ankete o delovanju kluba, ki zajema literaturo, film in video igre, kažejo, da mlade najbolj pritegnejo zgodbe o mladih in realnem življenju ter fantazijske zgodbe, kot je Harry Potter. Pomembni dejavniki pri izbiri knjig vključujejo promocijo in predloge sošolcev.

Pri izbiri filmov mlade privlačijo igralci in zgodba filma, medtem ko kritike in promocija niso tako pomembne. Dotaknejo se jih filmi, ki obravnavajo izzive, kot so izguba, nesrečna ljubezen, bolezen ali družinske težave.

Splošna knjižnica Ljutomer




Več v Kultura in izobraževanje