Voznik BMW-ja namesto 80, vozil s hitrostjo 192 km/h

V okviru evropsko usklajenega nadzora hitrosti je na območju države v petek, 19. aprila 2024, potekal t.i. maraton nadzora hitrosti.

Prlekija-on.net, torek, 23. april 2024 ob 14:54
Policija

Policija

Pretekli teden so tudi policisti izvajali poostrene aktivnosti za zmanjšanje problematike hitrosti v cestnem prometu in evropsko usklajen nadzor cestnega prometa »SPEED«. Pri izvajanju poostrenih aktivnosti so poseben poudarek namenili ugotavljanju prekoračitev hitrosti, poostreno pa so nadzirali tudi kršitve ravnanj voznikov, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo ali zmožnost obvladovanja vozila.

V tem obdobju so na območju PU Maribor ugotovili 647 prekoračitev hitrosti, od tega največ, oziroma 433 kršitev na cestah v naseljih, kjer je problematika hitrosti največja. Zaradi prekoračitev hitrosti je bila 636 kršiteljem izrečena globa s predpisanim številom kazenskih točk, 5 kršiteljev je bilo opozorjenih, zoper 5 kršiteljev bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče, zoper enega pa bo izveden hitri postopek z izdajo odločbe o prekršku. Prav tako je bilo v poostrenem nadzoru ugotovljenih 76 kršitev ravnanj voznikov, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo ali zmožnost obvladovanja vozila, v vseh primerih pa je bila izrečena globa s predpisanim število kazenskih točk.

V okviru evropsko usklajenega nadzora hitrosti je na območju države v petek, 19. aprila 2024, potekal t.i. maraton nadzora hitrosti. Na območju PU Maribor je bilo ugotovljenih 263 prekoračitev hitrosti, zaradi katerih je bilo kršiteljem izrečenih 258 glob s predpisanim številom kazenskih točk, en kršitelj je bil opozorjen, zoper štiri pa bodo podani obdolžilni predlogi na pristojno sodišče. Poleg tega je bilo ugotovljenih tudi 22 kršitev ravnanj voznikov, ki ovirajo vidno ali slušno zaznavanje med vožnjo ali zmožnost obvladovanja vozila (za vse kršitve je bila kršiteljem izrečena globa s predpisanim številom kazenskih točk).

Policija

Voznica brez veljavnega vozniškega dovoljenja vozila pod vplivom alkohola in drog


Na območju PU Maribor so sicer obravnavali več izstopajočih primerov:
- vozniku osebnega avtomobila znamke BMW so policisti PPP Maribor, na regionalni cesti izven naselja, kjer je hitrost s prometnim znakom omejena na 80 km/h, izmerili hitrost 192 km/h.
- drugemu vozniku, ki je vozil osebni avtomobil znamke Porsche, so na avtocesti, na delu, kjer je hitrost s prometnim znakom omejena na 100 km/h, izmerili hitrost 189 km/h.
- že včeraj pa smo poročali o primeru voznice osebnega avtomobila, ki se je v maraton nadzora hitrosti kljub temu, da je bil nadzor napovedan in da so bile vse lokacije meritev javno objavljene, pripeljala brez vozniškega dovoljenja, z neregistriranim osebnim avtomobilom z nameščenimi odtujenimi registrskimi tablicami in za nameček še pod vplivom alkohola - kar 0.77 mg/l alkohola je imela v izdihanem zraku, bila pa je tudi pod vplivom prepovedanih drog. Voznici je bilo zaseženo vozilo, zoper njo pa je bil za vse storjene prekrške podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče, za storjeno kaznivo dejanje, povezano z uporabo odtujenih registrskih tablic na vozilu, pa je bila podana še kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo.

Najvišja izmerjena hitrost v naselju je bila 113 km/h

Na območju PU Murska Sobota pa so policisti v tem času med poostrenimi nadzori ugotovili skupno 203 prekoračitev hitrosti od tega 107 kršitev v naselju. Najvišja izmerjena hitrost v naselju je bila 113 km/h.

V petek, 19. aprila 2024, je v skoraj vseh evropskih državah potekal maraton nadzora hitrosti, ki se mu je pridružila tudi Slovenija. Tega dne so policisti med 6. in 18. uro na vnaprej objavljenih lokacijah poostreno preverjali hitrost voznikov in samo ta dan na območju PU Murska Sobota ugotovili 61 prekoračitev hitrosti (od skupno 203), od tega 25 kršitev v naselju.

Policisti znova pozivajo: Vozniki, spoštujte omejitve in prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti. Ne zaradi strahu pred globo, temveč zaradi svoje varnosti in varnosti drugih.
Več v Črna kronika

Policija

Obravnavali tatvino goriva in poškodovanje vozil

četrtek, 23. maj 2024 ob 07:45
Požar je zajel hišo, foto: PGD Ljutomer

Ponoči zagorela stanovanjska hiša

sreda, 22. maj 2024 ob 12:25