V torek se pričenja 20. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Tudi tokrat bo Grossmann ponudil poleg delavnic in predavanj, bogatega kulinaričnega in vinskega programa ter zabavnega programa tudi tradicionalno Zombi parado na zaključni dan festivala.

Prlekija-on.net, sobota, 8. junij 2024 ob 21:32
Grossmannov festival

Grossmannov festival

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki velja za enega najbolj privlačnih festivalov v Sloveniji tako za tuje kot domače goste in ki ga MovieMaker Magazine uvršča med najboljše in najbolj kul žanrske festivale na svetu, letos praznuje 20 let. S pazljivo izbranim filmskim programom, številnimi strokovnimi delavnicami, otroškim programom in številnimi spremljevalnimi zabavnimi dogodki je postal osrednje stičišče in zbirališče fantastične kinematografije v tem delu Evrope in osrednji družabni dogodek v regiji, programsko pa eden najoriginalnejših filmskih festivalov na svetu.

Festival vsako leto obiščejo tudi nekatere filmske legende, kar je skoraj nepojmljivo za slovenski prostor, še bolj pa za majhen Ljutomer. Po zvezdniški zasedbi se Grossmann uvršča celo med najpomembnejše festivale na Balkanu. Temu v čast so v centru Ljutomera z evropskimi sredstvi zgradili Prleški pločnik slavnih, na katerem so najpomembnejša filmska imena, ki so obiskala festival. Med njimi so Christopher Lee, Roger Corman, John McTiernan, Robert Englund, Franco Nero, Udo Kier, Menahem Golan, Enzo G. Castellari, Gary Sherman in mnogi drugi, ki so v svet ponesli dober glas o festivalu in slovenski gostoljubnosti.

Grossmannov festival

Objavljamo celoten filmski program 20. Grossmannovega festivala


Letošnji častni gost bo legendarni režiser Slobodan Šijan

Slobodan Šijan (Beograd, 1946) se je po študiju slikarstva in filmske režije posvečal tako likovni umetnosti in filmski režiji kot publicistiki. Z mojstrovinami, kot so Maratonci tečejo častni krog, Kdo neki tam poje, Davitelj proti davitelju in Kako so me idioti sistematično uničili, prežetimi z značilnim črnim humorjem, je ustvaril nepozabne klasike in se zapisal med največja imena filmske umetnosti. Njegove filme si vedno znova ogledujejo nove in nove generacije ljubiteljev filma, replike iz njih pa so postale neločljiv del popularne kulture. Leta 2020 je bil Kdo neki tam poje na filmskem festivalu v Cannesu uvrščen v programski sklop Cannes Classics. Slobodan Šijan je Grossmannov festival prvič obiskal že leta 2007, ko je prejel častnega hudega mačka. Kmalu pa lahko pričakujemo tudi njegov novi film Budi Bog s nama.

Na obisk prihajajo tudi francoski režiser Julien Maury (ki je skupaj z Alexandrom Bustillom eden najvidnejših sodobnih žanrskih avtorjev), srbski režiser Mladen Djordjević (avtor kultne klasike Življenje in smrt porno tolpe), predstavil bo svoj novi film Delavski razred odhaja v pekel, španski režiserski dvojec Marisa Crespo in Moisés Romera, turški režiser Orçun Behram ter luksemburški režiser Loïc Tanson.

Za hudega mačka za najboljši celovečerec se bo potegovalo pet divjih filmov: francoski vampirski triler Ugriz (Romain de Saint-Blanquat), turška zombi grozljivka Pogreb (Orçun Behram), španski okultni triler Ti nisi jaz (Marisa Crespo, Moisés Romera), francosko-belgijski kriminalni triler Jedec duš (Alexandre Bustillo, Julien Maury) in italijanska splatter grozljivka Vodnjak (Federico Zampaglione).

Letos bodo predvajali kar dva domača žanrska filma, triler Tako lep dan je bil (Perica Rai) in grozljivko/komedijo Jama (Dejan Babošek) ob obisku ustvarjalcev filmov.

Čaka vas tudi tekmovalni program kratkih filmov in glasbenih dokumentarcev, maraton kultnih filmov, filmi za otroke in mladino ter cel kup atraktivnih naslovov izven tekmovalnega programa - kot avstralski creature feature Sting (Kiah Roache-Turner), kanadsko-francosko zombi komedijo Mi smo zombiji (RKSS), luksemburški zgodovinski vestern Zadni pepel (Loïc Tanson) argentinsko grozljivko Deus Irae (Pedro Cristiani), belgijsko črno komedijo Pasje življenje (Xavier Seron), kanadski mračni triler Rdeče sobe (Pascal Plante), španski folk horror Čakanje (F. Javier Gutiérrez), ameriški anti-slaher V nasilni naravi (Chris Nash) in kazahstansko grozljivo uspešnico Dastur (Kuanysh Beisek).

Tudi tokrat bo Grossmann ponudil poleg delavnic in predavanj, bogatega kulinaričnega in vinskega programa ter zabavnega programa tudi tradicionalno Zombi parado na zaključni dan festivala.

Zbirka intervjujev Grossmann Tales

Jubilej prinaša tudi knjigo »Grossman Tales« s poglobljenimi intervjuji z 20 najuglednejšimi gosti, ki so pustili svoj pečat v svetovni filmografiji in so se na festivalu zvrstili med 2005-2024.

V knjigi tako spregovorijo igralci, producenti in režiserji Roger Corman, Jan Harlan, Christopher Lee, John McTiernan, Harry Kumel, Gary Sherman, Jack Sholder, Đorđe Kadijević, Goran Marković, Slobodan Šijan, Udo Kier, Robert Englund, Ruggero Deodato, Brian Yuzna, Jaume Balaguero, Richard Stanley, Sergio Stivaletti, Lloyd Kaufman, Jorg Buttgereit in Severin Fiala.

Avtor intervjujev je srbski pisec, filmski in književni kritik, esejist in prevajalec Dejan Ognjanović, dobitnik nagrade Rondo Hatton (2023) in finalist nagrade Bram Stoker (2022), redni sodelavec vodilne svetovne žanrske revije Rue Morgue.

Grossmannov festival

Grossmannov festival slavi 20 let

Več v Glasba in film