Razstava dveh v Mariboru

Branko Počkar razstavlja skupaj z Rajkom Ferkom

Filip Matko, četrtek, 19. januar 2012 ob 10:38
Razstava

Razstava

Slikar Branko Počkar, član Likovnega društva Gornja Radgona, razstavlja svoje slike v avli hotela Betnava v Mariboru. K skupni razstavi ga je povabil slikar Rajko Ferk iz Maribora, ki ima na skrbi tamkajšnje razstavišče in tam pripravi vsak mesec novo razstavo. Otvoritev tokratne razstave je potekala v sredo, 18. januarja, zvečer. Zbralo se je izredno veliko občinstva. Razstava bo na ogled do srede februarja.

Oba slikarja je predstavila Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, v spremljajočem kulturnem programu pa je nastopila prvič pred občinstvom kot pevka Urška, hčer slikarja Počkarja, ki jo je na kitari spremljal prijatelj. Kot kitarist se je predstavil še Sergej Zorko.

Branko Počkar ustvarja pretežno v oljni tehniki na platneno podlago. Kot element slikarskega zapisovanja v njegovih delih prevladuje vsekakor voda. Posebni poudarek daje svetlobnim odsevom in variacijam, ki dajejo slikam svojevrsten pečat. S slikanjem se je pričel ukvarjati v relativno poznih letih, čeprav se je zavedal, da v sebi nosi nadarjenost za to zvrst umetnosti. Slika doma v svojem ateljeju, slikarski posnetki pa so v glavnem osnova in izhodišče za njegov slikarski zapis. V zadnjem obdobju ni razstavljal, saj se mu, kot sam pravi, preprosto ni ljubilo. Poznanstvo z Rajkom Ferkom ga je motiviralo, da svoja dela predstavi javnosti. Tako se je lansko jesen vključil v Likovno društvo Gornja Radgona ter svojo sliko predstavil na društveni razstavi decembra lani v radenskem DOSOR-ju.

Tudi Rajko Ferk je začel slikati relativno pozno oziroma v zrelih letih. Ključna za prestop na pot slikanja je bila določena sprememba načina življenja. Je veseljak, rad je v družbi pametnih, veselih in dobrih ljudi. Po svoje skrbi tudi za druge slikarje. Tako k razstavljanju spodbuja mnoge dolgoletne slikarje, ki bi brez njegovega prigovarjanja svojih del sploh ne prikazali javnosti. Je pa tudi dober menedžer, kar za umetnike sicer običajno ne drži. Njegova odprtost je v tem primeru velika prednost, kajti malo je takšnih umetnikov, ki bi s tolikšno vnemo in energijo pripravljali razstave, kot jih on. Kot da se mu mudi, ker želi nadoknaditi zamujeno iz prejšnjih let ? Sam sicer pravi, da vidi v razstavah, ki jih prireja, priliko za druženje s prijatelji. Samo lansko leto je pripravil 20 samostojnih razstav, poskusil pa se je tudi v organiziranju likovne kolonije. Ta mu je uspela septembra v Pišecah. V hotelu Betnava je skrbnik razstavišča in vsak mesec pripravi novo razstavo, z novim gostom. Ob tem hitenju z razstavami je treba omeniti, da pripravlja 7. februarja razstavo na gradu Rače, a 15. februarja razstavo v hotelu Veter v Rušah.

Ob tokratni otvoritvi mu je s svojo sliko, njegovim portretom !, čestitala slikarka Tamara Vogrin, ki je tudi članica Likovnega društva Gornja Radgona.


Več v Kultura in izobraževanje