Lutkovni oder v Radencih

Območna revija lutkovnih skupin Gornje Radgone in Ljutomera

Filip Matko, petek, 16. marec 2012 ob 19:16
Vrtec G. Radgona: Snežinka Zinka

Vrtec G. Radgona: Snežinka Zinka

Oder v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih so v petek dopoldne, 16. marca, osvojili lutkarice in lutkarji, na sedeže v dvorano pa privabili najmlajše iz vrtca Radenski mehurčki, Osnovne šole Radenci in Osnovne šole Kapela. Na programu je namreč bil »Lutkovni oder« - območna revija lutkovnih skupin s področja upravnih enot Gornja Radgona in Ljutomer, ki ga je kot organizator pripravila in izvedla Območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti Gornja Radgona ob finančni pomoči Občine Radenci. Bil je prisoten predsednik sveta JSKD G. Radgona Milan Nekrep, kot tudi voditeljica izpostave Simona Pirc Katalinič.

Tokratno revijo lutkovnih skupin je po strokovni plati spremljal Matevž Gregorič iz Slovenske Bistrice, nastopilo pa je šest skupin lutkarjev oziroma lutkaric. Revijo je začela z igrico Svetlane Makarovič »Pod medvedovim dežnikom« lutkovna skupina tretješolcev Osnovne šole dr. Ante Trstenjaka Negova. Pod mentorstvom Helene Šamperl Petrovič so z lutkami na palici nastopili: Erik Miran Gregorič, Amanda Kaučič Rajšp, Nataša Valentin, Aleks Kozar, Rene Šipek, Tevž Starovasnik in Nikolaj Ploj. Sledila je eko - igrica »Snežinka Zinka« lutkovne skupine vzgojiteljic Cekinček iz Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, ki obstoja in nastopa že 20 let. Mentorstvo je tokrat prevzela Tanja Krajnc, sceno in kostumografijo Danica Štrucelj, glasbeno opremo Jerneja Budja in Aleksandra Križanič, a tehnično opremo Miran Gomboc. Nastopile so: Aleksandra Križanič, Tanja Krajnc, Vanja Džukič, Simona Kuplen in Jerneja Budja. Sledile sta dve predstavi lutkovnih skupin oddelka podaljšanega bivanja Osnovne šole Ivan Cankar Ljutomer. Šolarke in šolarji 1. in 2. razreda ( Živa Fijavž, Sara Vrbančič, Jure Ahlin in Neja Štampar) so z majhnimi (lastnoročno izdelanimi) lutkami predstavili igrico Emira Jušiča Piberja »Rudijeva juha« pod mentorstvom Stanislave Kukol, ki je mentorica tudi drugi skupini učencev od 1. do 3. razreda ( Špela Kosi, Neja Mlinarič Šiško, Maša Kozar, Nena kolarič, Nika Magdič, Evelin Novak, Ines Kraner in Živa Fijavž). Ti so zaigrali igrico Anite Šefer Mihelič »Čebelica leti po pomoč«. Z marionetnimi lutkami, ki so jih sami izdelali, je nastopila lutkovna skupina Školjkice Osnovne šole Gornja Radgona, ki nastopa že četrto leto. Pod mentorstvom Simone Kolarič Wolf in scenografa Damijana Soveca so nastopile z igrico svoje mentorice »Popotovanje« naslednje šolarke: Miša Žnidarič, Sara Šadl, Ines Miklin, Doroteja Halec, Etna Strniša, Melani Kolbl, Karin Fridau in Laura Čeh. Kot zadnja, šesta po vrsti, pa je bila igrica Grigorja Viteza (v priredbi Violete Kardinar) »Zrcalce«. Pod mentorstvom Leonide Vogrinec Kolman, Simone Roškar in Anje Ivanjšič ter kostumografinje Marije Foršek so z velikimi osebnimi lutkami nastopile šolarke in šolarji  Osnovne šole Apače (Eva Žigert, Julija Gomboc, Nuša Hoedl, Paskal Marič, Alen Ploj, Nina Lipič, Jusuf Hamiti in Aleš Kuzma).

Lutkovni dopoldan v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih je vse prehitro minil vsem gledalkam in gledalcem, mentorji lutkovnih skupin pa so opravili še razgovor oziroma »strokovno analizo«  z gostom Matevžem Gregoričem.


Več v Kultura in izobraževanje