V Veržeju prikazali pokanje z možnarji

Odprtje razstave pirhov in možnarjev v Veržeju

Prlekija-on.net, ponedeljek, 2. april 2012 ob 13:341
Člani Društva ročnih možnarjev Rogatec-Rogaška

Člani Društva ročnih možnarjev Rogatec-Rogaška

Zavod Marianum je v petek, 30. marca, že četrtič pripravil razstavo pirhov. Letos se lepota umetnosti in pridnost rok predstavlja v Puščenjakovi dvorani Centra DUO, ki jo dodatno bogatijo možnarji slovenskih in zamejskih pokrajin.

Množica je najprej prisluhnila voščilu višjega predstojnika slovenskih salezijancev, dr. Alojzija Slavka Snoja, ki se je zahvalil vsem ustvarjalcem razstavljenih umetnin, g. škof dr. Peter Štumpf je po ustaljenem obredu blagoslovil razstavo pirhov in možnarjev, Janez Krnc, vodja Centra DUO pa je ob koncu predstavil razstavo, izdelovalce in posojevalce eksponatov. Program je z izbrano besedo vodila ga. Marja Dolamič, z glasbenimi točkami pa so izrečene besede obogatili učenci Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.

V Veržeju na ogled pirhi in možnarji
V Veržeju na ogled pirhi in možnarji

Za popestritev letošnje  velikonočne razstave pa so poskrbeli možnarji vseh vrst ter domačin Vinko Kapun in člani Društva ročnih možnarjev Rogatec-Rogaška, ki so s prikazom pokanja na možnarje do temeljev stresali Center DUO in njegove obiskovalce.

Kapunov Vinc je, seveda ob vseh varnostnih ukrepih, prikazal že skoraj opuščeno tradicijo pokanja med domačini. Prvi je imel čast možnar prižgati g. škof dr. Peter Štumpf, ki je že ob blagoslovu razstave, na izziv povezovalke programa, ge. Marje Dolamič, odkril svojo mladostno strast do pokanja z možnarji, ki se je nadaljevalo tudi v takratni Srednji verski šoli v Želimljem, ki jo je obiskoval.

Nato pa so se predstavili še člani Društva ročnih možnarjev iz Rogaške Slatine, ki so bili v popolni opravi prava paša za oči obiskovalcev. Predstavili so ročne možnarje, značilne za ta konec Slovenije, kamor so se pred kakimi 200 leti razširili s Hrvaške. Prikazali so postopek polnjenja in načina varne ustrelitve.

Tradicija pokanja z možnarji, ki predstavlja strah in veselje ob veliki noči Kristusovega vstajenja, je vsekakor neformalni del krščanskih praznikov v večini slovenskih pokrajin pa tudi bogata in edinstvena kulturna dediščina, ki jo je vredno ohranjati in gojiti v najbolj pristni obliki.

Vir: Donbosko.si


Več v Kultura in izobraževanje