Žalujoči ostali še pri Mali Nedelji

Gledališčniki iz Sv. Jurija nasmejali tudi malonedeljčane

Branko Košti, nedelja, 15. april 2012 ob 10:224
Žalujoči ostali pri Mali Nedelji

Žalujoči ostali pri Mali Nedelji

Po uspešnih predstavah v Sv. Juriju in na območnem Linhartovem srečanju gledaliških skupin v Gornji Radgoni, so se igralci Ljubiteljskega dramskega društva iz Sv. Jurija ob Ščavnici v petek, 13. aprila, predstavili na malonedeljskem odru.

Režiser predstave Roman Marič, bolj znan kot Pepek z brega, se je z odločitvijo, da zahtevno delo znanega srbskega komediografa Branislava Nušiča Žalujoči ostali (Ožaloščena porodica), ki temelji predvsem na verbalni komiki, prestavi v prleško narečje, lotil zahtevnega projekta, ki pa mu je z veliko truda, odrekanja in pomoči igralcev, v celoti uspel. Romanova "prestavitev" Nušičevega teksta v prleško narečje je poseben dosežek ob dejstvu, da to Nušičevo delo še ni bilo prevedeno v knjižno slovenščino za splošno uporabo, zato je v Sloveniji redko uprizorjeno, saj so pri nas bolj znane njegove politično angažirane komedije (Gospa ministrica).

Pomemben dogodek za jürjovške gledališčnike in tudi za občane občine Sv. Jurij bo 26. aprila, ko bodo komedijo odigrali v Kocbekovi dvorani v novem Kulturnem in upravnem središču.


Več v Kultura in izobraževanje