Občina Ljutomer uspešna pri evropskem projektu

Občina Ljutomer edina v Sloveniji z lokalnim akcijskim načrtom za spodbujanje »mehkih« ukrepov aktivne mobilnosti

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. maj 2012 ob 18:581
Novinarska konferenca Active Travel Network

Novinarska konferenca Active Travel Network

V Ljutomeru je danes, v ponedeljek, 7. maja, potekala novinarska konferenca na kateri so predstavili evropski projekt »Active Travel Network«.

Županja občine Ljutomer mag. Olga Karba je povedala, da je ponosna, ker se je občina Ljutomer kot edina slovenska občina in ena izmed evropskih občin v okviru evropskega projekta Active Travel Network pridružila mednarodni mreži partnerskih mest, ki spodbujajo aktivno mobilnost v mestih predvsem na kratkih vsakodnevnih poteh in se s tem dotikajo tudi okoljskih problemov. Županja še je dodala, da je občina za ta projekt uspešno pridobila nepovratna sredstva.

V tem projektu sodelujejo: Mesto Weiz Avstrija (koordinator projekta), Občina Ljutomer (Slovenija), Občina Norderstedt (Nemčija), Občina Serres (Grčija), Mesto Novara (Italija), Občina Sebes (Romunija), Občina Riccione (Italija), Univerza v Grazu (Avstrija), FGM-AMOR Graz (Avstija).

Na območju Slovenije je občina Ljutomer prva občina, ki je dobila takšen strateški načrt, ki za razliko od ostalih »klasičnih« prometnih strategij in načrtov ne predvideva novih gradenj infrastrukture in posegov v prostor, ampak na podlagi sprejetih »mehkih« ukrepov definira nabor promocijskih in ozaveščenih aktivnosti, s katerimi je možno zagotoviti boljše in kvalitetnejše pogoje za bivanje v prihodnosti.

V namen izdelave »Lokalnega akcijskega načrta za spodbujanje »mehkih« ukrepov aktivne mobilnosti«, se je vzpostavila in oblikovala lokalna podporna skupina, katero sestavljajo člani različnih lokalnih skupnosti in organizacij (predstavniki vrtcev, osnovnih šol, gimnazije, podjetij, občine, Sveta za preventivo in vzgojo ter ostali).

Po novinarski konferenci so se sodelujoči na projektu odpravili na OŠ Ivana Cankarja, na kateri so jim osnovnošolci predstavili prometno kačo in kaj so se naučili skozi ta projekt.

V okviru tega projekta bo v soboto. 12. maja. v Ljutomeru potekal osrednji dogodek s pričetkom ob 8.30 uri z zbiranjem udeležencev pohoda »Gibanja in druženja vseh generacij« pred Domom starejših občanov Ljutomer. Ob 9. uri bo pričetek osrednje prireditve na Glavnem trgu.

Več podrobnosti o samem projektu, sobotni  prireditvi in obisku OŠ Ivana Cankarja vam je na voljo v spodnjem videu posnetku.



Več v Gospodarstvo