Vinopiri bodo tokrat terjali krvni davek

Pred avdicijo za nov del Vinopirov, je naš sogovornik bil prleški režiser Vitomir Kaučič

Niko Miholič, ponedeljek, 7. maj 2012 ob 19:59
Društvo filmska praksa Plan9 se poleti loteva snemanja že četrtega celovečerca Vinopiri: Krvni davek. Ob tem zainteresirane igralce in igralke pozivajo, da se udeležijo avdicije in si poskušajo priboriti svoj prostor na velikem platnu. Pred avdicijo je naš sogovornik bil režiser Vitomir Kaučič.

Po malo večjem premoru ste se lotili novega projekta. O čem govori film tokrat?

Ne vem, če lahko govoriva o večjem premoru, saj sem se pisanja scenarija lotil kak mesec po premieri prejšnjega filma. Res pa je, da sem si za razvoj in pisanje scenarija vzel več časa.
V filmu sledimo junakinji Evi, ki raziskuje ugrabitev svoje punce Ane. S pomočjo odpuščenega policista Rakuša ugotovi, da je mesto v primežu elite vinarjev, ki s posebnim vinom nadzira vse temeljne institucije oblasti. Ključ do njihovega uspeha je v krutem žrtvovanju in v dejstvu, da z njimi manipulira še večje zlo - izprijenci vinopirji.

V čem se bo ta film razlikoval od prejšnjih?
Zgodba bo tokrat podana s subjektivne perspektive protagonistov, zato se bo več prizorov dogajalo realno-časno. Protagonisti bodo za dosego svojih ciljev posegali po bolj drastičnih sredstvih. Zgodba bo bolj napeta, preobrati pa bolj presenetljivi.
Film bo imel močan družbeni komentar, saj Vinopiri s svojim občutkom vzvišenosti in posebnosti vzbujajo asociacije na egoistični elitizem in klientelizem na slovenskem političnem prizorišču.
Prvič bomo snemali v visoki ločljivosti (full hd). Lahko se bomo igrali s selektivno globino polja. Kamera bo bolj dinamična, saj smo nabavili in izdelali dosti opreme s katero bomo kamero lahko stabilizirali in poskrbeli, da se bo lepo premikala. Pri posebnih učinkih bomo posegli po mešanici prostetičnih učinkov iz želatine (ti so že prav gnusno realistični) in te kombinirali z digitalnimi.
O tehničnih izboljšavah še lahko govorim v nedogled. Pomembno je predvsem to, da se lotevamo snemanja po scenariju s koherentno zgodbo in zanimivimi večplastnimi liki ter da se snemanja lotevamo z ogromno izkušnjami. Smo namreč edini v državi, ki se lotevamo četrtega neodvisnega celovečerca.

Več o sami avdiciji, si lahko preberete na uradni spletni strani plan9.si, kjer najdete tudi prijavni obrazec.

Ali glede na slabo finančno stanje v kulturi lahko shajate?
Iskreno povedano mislimo za ta film porabiti dvakrat več sredstev, kot smo jih porabili za katerega koli od naših prejšnjih projektov - toliko o tem, kaj si mislimo o varčevalnih ukrepih.
To še zdaleč ne pomeni, da nam gre dobro. Trudimo se in pošiljamo številne sponzorske prošnje, prijavljamo se na vse ustrezne razpise in delamo na projektih, ki niso ne kreativni, ne zabavni, a nam omogočijo to, da zberemo nekaj sredstev za društvo.
Gre za misijo nemogoče, a jo zaradi našega patološkega optimizma obvladamo.

Kakšni so odzivi lokalnih podjetnikov glede sponzorske pomoči?
V lokalnem okolju redki v sponzorstvu filmskih projektov vidijo možnost za lastno promocijo, kljub temu, da je, ne le končni produkt (film), ampak tudi sam proces izdelave deležen velike in trajne medijske izpostavljenosti. Film je izdelek, ki ni vezan na neponovljiv dogodek, poleg tega pa ponuja možnost prikritega oglaševanja blagovnih znamk.
Pogosto nas zavrnejo, kot če bi jim prodajali zavarovalne police.

Sredi maja pripravljate avdicijo. Kakšne igralce iščete?
Avdicijo bomo izvedli 18. in 19. maja v prostorih Bara Klub. Z avdicijo predvsem preverjamo kakšen je interes za naše projekte v lokalnem okolju. Ne iščemo profesionalnih igralcev, iščemo  ljudi, ki jim film v življenju pomeni nekaj več, do njega čutijo neko strast in imajo toliko poguma, da so se pripravljeni izpostaviti.  Manjkajo nam predvsem starejši igralci, takšni, ki so že srečali Abrahama.


Več v Glasba in film