»Trčenje« treh vozil na avtocestnem odseku Turnišče-Lipovci

Regijska vaja POMURKA 2012

Filip Matko, sobota, 15. september 2012 ob 18:25
Vaja Pomurka 2012

Vaja Pomurka 2012

Danes dopoldne (sobota, 15.  september) je v Pomurju bila izvedena enodnevna - napovedana - kombinirana regijska vaja "POMURKA 2012« (lani jeseni je bila odpovedana zaradi slabih vremenskih razmer – megla !).

Pripravil jo je Regijski štab Civilne zaščite za Pomurje, katerega poveljnik je Martin Smodiš. Praktične aktivnosti vaje so potekale na avtocestnem odseku Turnišče - Lipovci (A5 - 0912), pri počivališču Dolinsko med 10.30 in 12. uro. Vajo so skupaj organizirali: Ministrstvo za obrambo, Upava RS za zaščito in reševanje, Izpostava Murska Sobota; Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Policijska uprava Murska Sobota; Službe nujne medicinske pomoči: Zdravstveni dom Murska Sobota, Zdravstveni dom Gornja Radgona, Zdravstveni dom Ljutomer in Zdravstveni dom Lendava ter Splošna bolnišnica Murska Sobota; Gasilske enote širšega pomena (PGD Murska Sobota, PGD Gornja Radgona, PGD Ljutomer in Nafta varovanje in požarna varnost, d.o.o. – PIGE); DARS d.o.o., ACB Murska Sobota.

Na vaji so sodelovali: Javne službe za zaščito, reševanje in pomoč, regijske enote in službe Civilne zaščite, organi, službe in nevladne organizacije, ki v skladu z Načrtom zaščite in reševanja ob množični nesreči na avtocesti, verzija 2.0 (sklep št. 842-14/2010-124, z dne 22.12.2010) izvajajo naloge zaščite, reševanja in pomoči ter zaščitne ukrepe v Pomurju. Praktično je bilo prikazano tehnično reševanje ob prometni nesreči, zavarovanje morebitnega pojava požara na vozilu, reševanje in nudenje prve pomoči poškodovanim udeležencem prometne nesreče, triaža in medicinska oskrba poškodovancev (skupno 15 poškodovanih, 1 mrtev), uporaba prikolice za množične nesreče, prevoz poškodovanca s helikopterjem 15. HEB SV, ureditev prometa ob množični nesreči na AC, odpiranje in prehod intervencijskih vozil preko intervencijskega prehoda med smernimi vozišči AC idr. Na vaji je skupno bilo 235 vseh udeležencev, od tega v ekipah in službah zaščite in reševanja 126 aktivnih udeležencev.


Več v Kultura in izobraževanje