Predpremiera filma Šanghaj v Murski Soboti in Mariboru

Od 4. oktobra naprej bo film v rednem programu slovenskih kinematografov

Branko košti, sreda, 26. september 2012 ob 10:542
Snemanje filma Šanghaj

Snemanje filma Šanghaj

S predpremierama v Murski Soboti 24. in v Mariboru 25. septembra, v slovenske kinematografe prihaja nov slovenski celovečerni film Šanghaj. Osnova scenarija filma je roman Nedotakljivi, prekmurskega pesnika in pisatelja Ferija Lainščka, režiral pa ga je Marko Naberšnik, torej novo sodelovanje avtorjev doslej najuspešnejšega slovenskega filma Petelinji zajtrk.

Film prikazuje zgodbo štirih generacij romske družine Mirga. Osrednji junak zgodbe je Lutvija Belmondo Mirga, ki obogati s tihotapljenjem in ustanovi lastno vas, katero poimenuje Šanghaj. Njegov vpliv v okolici se močno okrepi, povezave s policijo in politiko mu pomagajo, da se dvigne nad zakon. Ob razpadu Jugoslavije se loti preprodaje orožja, ta donosen posel pa začne ogrožati njegovo zasebno življenje in takrat se najde na razpotju: osebno srečo žrtvovati za poslovne ambicije ali zaščititi družino?

Film, ki je doslej tudi najdražji slovenski celovečerec, je bil posnet lani poleti v Murski Soboti, Panovcih, Filovcih in Radencih. Že pred prihodom na domača filmska platna, je prejel nagrado za scenarij na 36. filmskem fesitvalu v Montrealu.

V spodnji galeriji si lahko ogledate nekaj utrinkov z lanskega snemanja filma v Panovcih in Radencih.


Več v Glasba in film