Elektronska pošta Simbioz@ 2012

14 udeležencev projekta računalniškega opismenjevanja v Radencih

Filip Matko, četrtek, 18. oktober 2012 ob 12:14
Elektronska pošta Simbioz@ 2012

Elektronska pošta Simbioz@ 2012

Tretji dan računalniškega opismenjevanja v projektu Simbioz@ 2012, ki se ga udeležuje 14 slušateljic oziroma slušateljev, v glavnem članov Društva Upokojencev Radenci, v računalniški učilnici Osnovne šole Radenci, je bil namenjen modulu pod naslovom »Brez elektronske pošte ne gre«. Še vedno so s slušatelji bili trije mentorji (Simon Belec, Simon Prajndl in Milko Zamuda), ki pa sta se jim kot dodatna pomoč pridružila osmošolec Aljaž Hanžel z Osnovne šole Radenci in študent T.B.

Računalniškimi začetniki, ki so po dveh tečajniških dnevih že res »domači« z miško, so se naučili ustvariti lasten uporabniški račun, ki so ga takoj začeli tudi uporabljati. Tako je pričela krožiti elektronska pošta med slušatelji v učilnici, nekateri pa so poskušali svoje prvo elektronsko pošto poslati tudi na kakšen že znan naslov sorodnikom, znancem, prijateljem… Naučili so se pošiljati e-pošto na več naslovov naenkrat, kot tudi e-pošto s prilogo (priloženi posamezni dokument ali fotografija). Po prejemu e-pošte na svoj naslov so se naučili odgovarjati pošiljatelju ali pa jo posredovati na nov naslov naprej.

Ostanimo v stiku - Simbioz@ 2012
Ostanimo v stiku - Simbioz@ 2012
Simbioz@ 2012 klika v svet
Simbioz@ 2012 klika v svet

Ugotovili so, da sporazumevanje preko elektronske pošte omogoča izmenjavo mnenj, doživetij in ob tem tudi brezplačno pošiljanje fotografij in drugih dokumentov (datotek) sorodnikom, znancem, prijateljem v bližnji in daljni okolici, kot tudi po vsem svetu – imeti je treba samo pravi e-naslov prejemnika e-pošte ! Ob tem neprimernega časa za pošiljanje pošte več ni, saj elektronska pošta prejemnika čaka, na prejeto pošto pa prejemnik lahko zelo hitro sam tudi odgovori. Slušatelji so si zapomnili: vnesemo elektronski naslov naslovnika, vnesemo zadevo (pozdrav, vabilo…), po potrebi vstavimo prilogo (dokument, fotografija, simbol…), ob tem določimo vrsto pisave, velikost pisave, barvo pisave, poravnavo ipd., vnesemo besedilo sporočila, se podpišemo in s klikom na »pošlji« ustvarjeno e-pošto tudi odpošljemo.

V naslednjih dveh dnevih pa bodo spoznali še družbeno omrežje Facebook ter uporabo mobilnega telefona (klicanje, pošiljanje SMS in MMS sporočil ter drugih orodij).


Več v Kultura in izobraževanje