20 let Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici

Spoštljiv jubilej, ki ga je izoblikovala ljubezen in pripadnost do podeželja in skupnosti

Branko Košti, nedelja, 21. oktober 2012 ob 20:572
"Slavimo spoštljiv jubilej, ki ga je izoblikovala ljubezen in pripadnost do podeželja in skupnosti", so besede, s katerimi je župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana, pričel svoj nagovor na slovesnosti ob 20 letnici  delovanja Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ščavnici.

V nadaljevanju govora je članice društva in društvo samo izpostavil kot vzor ostalim društvom s podobno dejavnostjo in pohvalil njihovo skupno ustvarjanje, inovativnost in enotnost ne glede na razlike v letih, poklicih, verskem in političnem prepričanju. Članice društva opravljajo pionirsko delo na mednarodnem področju, in s tem dokazujejo "svojo vsestranskost ter razumevanje skupnega evropskega prostora tovrstnih združenj... So pravi steber ter zaščitni znak kulture podeželja ter simbol Prlekije, kakor tudi slovenskega podeželja", je dejal župan, ko jim je v imenu občine in občinskega sveta čestital in se zahvalil za "nadvse plodno delo, odlično sodelovanje, razvajanje, vzorno predstavljanje našega kraja in naših ljudi", in jim zaželel veliko motivacije in dobro delo tudi v bodoče.

Dvajsetletno delovanje društva je predstavila predsednica Ema Lancič, ki ga vodi zadnjih trinajst let. Seveda se je za uspehe zahvalila svojima predhodnicama Cirili Novak in Klari Gregorec, prvi in drugi predsednici. Društvo, takrat še kot Aktiv kmečkih žena, je bilo ustanovljeno z namenom povezovanja kmečkih žena in deklet, skrbi za izobraževanje, posredovanje izkušenj in izmenjavo informacij, dvig kvalitete življenja na podeželju ter skrb za družbene in kulturne dejavnosti. Danes, po dvajsetih letih, s ponosom ugotavljajo, da so bili ti cilji doseženi in nekateri tudi preseženi. Njihov največji začetni projekt je bil Žetev zlatega klasa na Stari Gori, prireditev, ki je postala tradicionalna, kakor tudi njihova vsakoletna Velikonočna razstava, na kateri predstavijo svoje kulinarične dobrote in izdelke ročnih del, katere skozi vse leto ustvarjajo na številnih raznovrstnih delavnicah ročnih del, kuhanja in pečenja, izdelke iz ličja, poslikavah na svili, povoskano cvetje, klekljanja, servietne tehnike in nakit iz perlic, izdelava cvetja iz papirja in poslikava pirhov ter izdelava in dekoracija lectovega peciva. Svoje izdelke s ponosom samostojno ali v sodelovanju z drugimi društvi iz občine, predstavljajo tudi na številnih prireditvah v državi. Prisotne so na vseh prireditvah na območju občine, na katerih s svojimi kulinaričnimi dobrotami nasitijo obiskovalce. Pomemben delež njihovega delovanja je vsestransko izobraževanje žena in deklet, med drugim jih je kar štirinajst letos pridobilo javno veljavno potrdilo o znanju računalništva, saj so sodelovale v projektu Dvig ravni pismenosti, katerega sta financirala Evropski socialni sklad in Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Poleg številnih aktivnosti najdejo tudi čas za sproščeno druženje, razvedrilo in rekreacijo, v zadnjem času tudi za ples. Skoraj dve leti že "zažiga" njihova plesna skupina KAN KAN, organizirajo pa tudi izlete po domovini in tujini.

"Energija žensk, članic društva kmečkih žena in deklet, me vedno znova navdušuje", je v zbornik ob 20 letnici delovanja društva zapisala organizatorka izobraževanja odraslih na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer Lilijana Grof, ki z društvom sodeluje od leta 2009. V tem času je spoznala izjemno široko paleto njihovih aktivnosti, preseneča pa jo energija, dobra volja in pripravljenost pomagati druga drugi. V tem času so skupaj izvedli kar nekaj projektov, ki jih je financiralo Ministrstvo za šolstvo in šport. Prav na predlog Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer je društvo v maju 2010 prejelo priznanje Andragoškega zavoda Slovenije za leto 2009 kot učeča se skupina.

Ob svojem jubileju so si kmečke žene od Svetega Jurija skupaj z gosti privoščile tudi lepe glasbene užitke ob poslušanju pesmi znanega pevca Staneta Vidmarja. Kakor je za njihove prireditve samoumevno, so ob koncu sebe in goste nasitile s svojimi specialitetami.


Več v Kultura in izobraževanje