Za uvod v Miklošičevo leto izdali priložnostno poštno znamko

V Miklošičevem letu 2013 se bodo zvrstili številni dogodki v spomin na našega jezikoslovca dr. Franca Miklošiča

Prlekija-on.net, petek, 25. januar 2013 ob 19:378
V petek, 25. januarja, je v županatu Mestne hiše v Ljutomeru, potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili dogodke, ki se bodo letos zvrstili v okviru Miklošičevega leta 2013. Letos namreč obeležujemo 200 let rojstva jezikoslovca svetovnega slovesa dr. Franca Miklošiča, ljutomerska gimnazija pa praznuje 50 let delovanja.

Na konferenci sta županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Zvonko Kustec, predstavila številne dogodke, ki se bodo zvrstili v letu 2013. Letošnje leto je za naše kraje pomembno zaradi 200-letnice rojstva jezikoslovca, pravnika, politika in rektorja dunajske univerze dr. Franca Miklošiča, rojenega 20. novembra 1813 v Radomerščaku pri Ljutomeru ter 50-letnice ustanovitve ljutomerske gimnazije, ki so jo ustanovili leta 1963 in ji dali ime po Miklošiču. V teh letih si je gimnazija pridobila sloves uspešne srednje šole in je danes osrednja izobraževalna institucija v Pomurju.

V mesecu februarju bo potekala prireditev ob kulturnem prazniku s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj, na ogled bo razstava likovnega natečaja GFML - 50 - 200, pripravili pa bodo tudi večer poezije Podarimo si pesem.

Marca bo delegacija z gimnazije in občine ob obletnici smrti obiskala Miklošičev grob na Dunaju, aprila pripravljajo Prleški večer v Ljubljani, s ciljem promocije Prlekije in GFML v Ljubljani. Maja bo prleški večer Lotmerk fčera v gnes - Ljutomer v času Miklošiča, za katero upajo, da bo postala tradicionalna. Na tej prireditvi bi radi obiskovalce popeljali v čas življenja Miklošiča, da bi jim pričarali vzdušje takratnega življenja v Ljutomeru.

Junija bo potekal tradicionalni Miklošičev pohod, avgust bo predvsem v znamenju ljutomerske gimnazije, saj pripravljajo predstavitev monografije 50 let GFML, pripravljajo pa tudi okroglo mizo doktorjev znanosti iz Prlekije ter srečanje generacij GFML in slavnostno akademijo.

Novembra bo osrednji dogodek praznovanja Miklošičevega leta in sicer Mednarodni znanstveni simpozij ob 200-letnici rojstva dr. Franca Miklošiča, na ogled pa bo razstava Miklošičeva zapuščina. 200-letnico bodo počastili s slavnostno akademijo in odkritjem doprsnega kipa dr. Franca Miklošiča na Glavnem trgu.

V okviru praznovanja Miklošičevega leta, pa je izšla tudi priložnostna poštna znamka s podobo dr. Franca Miklošiča. Prireditev, ki se je odvila po konferenci v poročni dvorani, je pomenila tudi prvega od dogodkov v letošnjem prazničnem Miklošičevem letu.

Na predstavitvi so vse zbrane nagovorili županja, profesor slovenščine in filozofije na GFML, dr. etnoloških znanosti dr. Miran Puconja, podpredsednik Filatelistične zveze Slovenije Igor Pirc ter direktor Pošte Slovenija PE Murska Sobota, Dušan Gomboc. Prireditev je povezovala mag. Nataša Horvat, namestnica direktorja PE Pošte Slovenije, za kulturni program pa so poskrbeli dijaki ljutomerske gimnazije.


Več v Kultura in izobraževanje