Presežene težave v ZLD Slovenije

Uspešno zaključeno likovno leto 2011 in 2012

Filip Matko, torek, 19. marec 2013 ob 22:35
S sedežem v Trbovljah je leta 1998 bila ustanovljena Zveza likovnih društev Slovenije. Kot glavno nalogo si je zadala nalogo širjenja in razvoja ljubiteljske likovne dejavnosti na višjo kakovostno raven, obenem s skrbjo za razvoj ljubiteljskih likovnikov v celovite umetniške osebnosti. V obdobju največje uspešnosti je v to Zvezo bilo vključenih kar 42 društev oziroma sekcij s področja likovne in fotografske ljubiteljske dejavnosti. To jim je vsekakor uspevalo vse do leta 2011, tedaj pa so se pričele številne nevšečnosti. Kako je vse to uspelo preseči, je na rednem letnem občnem zboru te Zveze, 18. marca v prostorih Delavskega doma v Trbovljah, poročal sedanji predsednik Branko Železnik.

Iz njegovega poročila povzemamo: »Leto 2012 je za Zvezo likovnih društev Slovenije bilo prelomno leto, saj se je Zveza v letu 2011 in v prvi polovici leta 2012 ukvarjala s številnimi kadrovskimi, organizacijskimi in finančnimi težavami. Na izrednem občnem zboru, 26. maja 2012, je bilo imenovano novo vodstvo, pred katerim je bilo kar nekaj zahtevnih nalog in sicer: konsolidacija novega vodstva; uskladitev članstva; uskladitev aktov; finančna konsolidacija; dokončanje projekta Zlata paleta 2012; zaključna prireditev Zlate palete; izvedba 2. slikarskega tabora ter priprava programa in terminskega plana za leto 2013. Upravni odbor se je tako do konca lanskega leta sestal na treh sejah, ko je obravnaval poročila o finančnem stanju, programu dela, o postavitvi in ureditvi nove spletne strani, o temah in kriterijih razpisa projekta Zlata paleta 2013, o višini članarine in programu za leto 2013. Na osnovi projekta Zlata paleta 2011 in 2012 smo ugotovili, da v Zvezi aktivno sodeluje od 20 do 24 likovnih društev in sekcij, čeprav je po seznamu iz leta 2007 bilo le-teh 42. Ob pregledu finančnega stanja je bil ugotovljen precejšen dolg oziroma veliko neporavnanih računov iz preteklosti, kar se je poravnalo oziroma poplačalo do septembra 2012.

Uspešno smo organizirali in finančno izpeljali v juliju 2. slikarski tabor na gradu Tuštanj z udeležbo 40 posameznikov iz vse Slovenije. V celoti smo izpeljali projekt Zlata paleta 2012, ki se ga je udeležilo 243 avtorjev iz sedemnajstih društev. Oddanih je bilo 291 likovnih in kiparskih del. Na zaključni prireditvi v Trbovljah je bilo razstavljenih 33 slik in fotografij ter 11 kipov, katerim so bili podeljeni certifikati. Podeljenih pa je bilo tudi sedem najvišjih priznanj – Zlata paleta…
«

Delegati iz likovnih društev in sekcij so na tokratnem občnem zboru v Trbovljah z veseljem sprejeli spodbudno poročilo predsednika Branka Železnika. Ta res z vso vnemo vestno nadaljuje sprejeto nalogo »prvega moža v Zvezi«.

Zatorej so se na občnem zboru vsi odločili za nadaljevanje aktivnosti v okviru projekta Zlata paleta 2013. Tako je že z začetka marca mimo prva obveznost: oddaja likovnih del s področja »Risba-grafika« (oddaja del in delo strokovne žirije je bilo opravljeno v Gornji Radgoni, kjer bo tamkajšnje Likovno društvo Gornja Radgona organizator prve tematske razstave, z otvoritvijo 5. aprila ob 18. uri !). V začetku aprila sledi oddaja del s področja »Realistično slikarstvo« v Tržiču. Za oddajo del s področja »Abstraktno slikarstvo«, ki je predvidena 11. maja v Starem trgu pri Ložu, je Benjamin Žnidaršič iz Zavoda ARS VIVA predlagal, da se to opravi v Postojni, kjer bi istočasno pripravili še enodnevni ex tempore abstraktnega slikanja za vse zainteresirane. Bilo je tudi dogovorjeno, da bo letošnji 3. tabor ljubiteljskih slikarjev in fotografov Slovenije, 30. junija, organiziran in izveden v okolju Arboretuma Volčji potok.   


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje