V Borecih smo letos pomagali vsaj 8.000 žabam

... ali kako lahko nekaj parov rok naredi nekaj za ohranjanje vrste

Vesna K., ponedeljek, 22. april 2013 ob 16:34
Žabe

Žabe

Akcija prenašanja žabic čez cesto v Borecih in Gajševcih je za to pomlad končana, saj je mrest v glavnem že odložen, odrasli osebki pa so se razkropili po okolici ali pa se že vrnili v gozd.

V Borecih so žabicam pomagali čez cesto
V Borecih so žabicam pomagali čez cesto

Z gotovostjo lahko zatrdimo, da smo pomagali vsaj 8.000 pa do okoli 10.000 posamičnim krastačam, zelenim žabam, rosnicam, navadnim pupkom in regam. Slednje le redkokatera druga sorodnica prekaša po ljubkosti, toda ne bodimo no krivični do ostalih, saj zlasti krastače nenadkriljivo hrustajo razno golazen, komarje in muhe, ki bi nam drugače spili kri.

Kot zanimivost je treba omeniti, da je biologinja na terenu v Borecih identificirala prisotnost plavčkov, našli pa smo tudi redko zeleno krastačo in sicer 3 primerke, od katerih je bila ena povožena.

Menda bomo že naslednje leto dočakali pomoč 'od zgoraj', saj bo občina financirala postavitev ograje, zato jih držite za besedo. Močno upamo, da bo ta strokovno postavljena, bo pa ob ograjah še vedno treba prestrezati žabe in jih nesti prek ceste, razen v primeru, da bodo narejeni tudi podhodi za dvoživke in tudi redno vzdrževani.

Akcijo smo letos začeli 7. marca in jo z nekaj prekinitvami, ko je padel sneg in je bilo za premike dvoživk premrzlo, nadaljevali vse do danes. V glavnem smo bili od enega pa do deset ljudi, od osnovnošolcev pa do upokojencev, torej kar pisana druščina ljubiteljev narave in življenja iz različnih krajev. Vsakodnevno smo na terenu ostajali po nekaj ur, v najbolj kritičnih vlažnih ali deževnih nočeh z res množičnimi prehodi pa smo se vračali domov, ko so že ugasnile luči javne razsvetljave nekaj pred polnočjo.

Naj se torej zahvalimo vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki so prišli na teren in pomagali. Hvala Borečanom ob glinokopih za strpnost, saj smo večkrat stopili na njihov vrt, da bi kakega samčka ali samico pravočasno prestregli ali prenesli na varno. Hvala tudi tistim voznikom, ki niso spregledali ljudi in živali na cesti, ter so temu primerno zmanjšali hitrost vožnje.

Vidimo se torej naslednje leto, saj je lokacij v Prlekiji, kjer je treba pomagati dvoživkam še veliko.

Močvirski pozdrav od vseh žab zelenih ino rjavih, pupkov, krastač, kačjih pastirjev, ptic, ježev, lisic in netopirjev ter njihovih človeških prijateljev.

Spodaj pa si lahko ogledate video in fotografije, kako so prostovoljci v Borecih, 8. marca, pomagali žabicam čez cesto.



Več v Narava