Makovo polje v Ižakovcih zacvetelo v vijoličasti barvi

V teh dneh je makovo polje bogato zacvetelo v vijoličasti barvi in je pravi biser za prekmursko pokrajino

Jože Žerdin, ponedeljek, 3. junij 2013 ob 23:53
Makovo polje v Ižakovcih

Makovo polje v Ižakovcih

Skupina Panvita Rakičan, ki se med drugim ukvarja tudi s kmetijstvom, pretežno na poljih sejejo oljne ogrščice in žitarice. Največ polj imajo zasejanih s pšenico, koruzo, oljno ogrščico in tritikale. V zadnjem času pa se vse več usmerjajo tudi v pridelavo raznih poljščin, kajti tukaj vidijo svoje tržne niše.

Tako so se že tudi pred nekaj leti odločili, da bodo sejali na svojih poljih tudi mak. Mak mora biti posejan že v jeseni na dobro pripravljeni zemlji. Sejejo ga strojno s sejalnico v vrste. V jeseni mak poškropijo proti plevelom, na spomlad pa mak dognojujejo in ga škropijo proti raznim škodljivcem, kajti na maku se najraje zadržujejo uši.

Tako so v skupini Panvita lansko leto mak zasejali na 18 ha površin. Makovo polje je v Ižakovcih v neposredni bližini reke Mure. V teh dneh je makovo polje bogato zacvetelo v vijoličasti barvi in je pravi biser za prekmursko pokrajino. Čez čas bo mak odcvetel in makove glavice se bodo polnilne z drobnimi zrni maka. Mak dozori do žetve, ko ga bodo s kombajni poželi in črna drobna zrnca maka bodo posušili in ga nato pakirali pod svojo blagovno znamko ter ga prodajali na trgu. Njihov mak je znan že daleč na okrog, saj pridelajo kakovostni mak, kateri se največ uporablja v gospodinjstvu.


Več v Narava