Padli so prvi klasi letošnje žetve v Pomurju

Ječmen je prvi na vrsti za žetev

Jože Žerdin, petek, 21. junij 2013 ob 21:58
Padli so prvi klasi letošnje žetve

Padli so prvi klasi letošnje žetve

Na prvi poletni dan letošnjega leta, ko so se dnevne temperature dvignile krepko čez 35 stopinj Celzija se je v petek, 21. junija, na prekmurskih poljih v okolici Beltincev začela prva letošnja žetev. Padli so klasi ječmena.

Ker je letošnja zima bila zelo dolga, spomladi pa obilica dežja, je ta mokra spomlad zelo zdesetkala letošnji pridelek pri ječmenu, prav tako bo tudi pri drugih žitaricah, kot so pšenica in rž, oves ter tritikale. Najbolj se pozna letošnja mokra spomlad, kajti klasje je dosti manjše, kot lansko leto in zrnje je bolj drobno. Veliko pridelka je »vzela« voda, ki je letos dolga časa stala na mestu, skoraj mesec dni, predvsem na nizkem terenu in skoraj na vseh poljih se pozna, de je bilo več padavin.

Na mnogih poljih so manjše reke, kot sta reka Ledava, potok Črnec in razni kanali poplavljali polja, kjer je bilo posejanih veliko žitaric, nekateri kmetje pa so se odločili in so kar podorali. Sedaj pa je naenkrat prišlo vroče poletje, skoraj vsak dan čez 30 stopinj Celzija, in je prisililo zrnje k nenadni zoritvi. Padli so torej prvi snopi ječmena in kmetje niso nič kaj zadovoljni s pridelkom in tudi ne z odkupnimi cenami. Odkupne cene se gibljejo na nivoju lanskih, pri nekaterih žitaricah še nižje in kmetje tarnajo, saj so se škropiva, umetna gnojila ter gorivo in drugi reprodukcijski materiali drastično podražili in kmetje ne vedo, kako naprej. Kmetijska politika vsako leto obljublja, da bo kmetu boljše, a iz dneva v dan je kmetu vse slabše.

Prvi pridelek letošnjega ječmena bodo večji del kmetje pokrmili doma živini ali prašičem, le nekateri pa ga bodo prodali na odkupnih mestih, kjer ne bodo pokrili niti stroškov pridelave. Posnetek prve letošnje žetve smo naredili na polju v okolici Beltincev, kjer je Uroš Tratnjek iz Gančan začel kositi s kombajnom prve letošnje klase ječmena.


Več v Narava