Grossmannov festival bo devetič fantastično prežel Ljutomer

Pričel se je Grossmannov privlačni svet filma, vina, umetniških razstav, predstav, koncertov in delavnic

Prlekija-on.net, torek, 16. julij 2013 ob 08:59
Otvoritev 9. Grossmannovega festivala

Otvoritev 9. Grossmannovega festivala

Grossmannov festival, ki bo za šest dni fantastično prežel Ljutomer, je v Domu kulture Ljutomer že devetič odprl svoja vrata. Grossmannov privlačni svet filma, vina, umetniških razstav, predstav, koncertov in delavnic se je pričel z otvoritveno razstavo »Rdeča Telesa« (Red Bodies), sestavljeno iz razstav dveh svetovno priznanih slovenskih umetnikov - ilustratorja Blaža Porente in fotografa Matjaža Tančiča.

V uvodu je Slobodan Šijan recitiral svojo pesem, ki je poklon letos preminulemu režiserju Dinku Tucakoviću, kateremu je letošnji festival tudi posvečen. Spregovoril je tudi Ivan Nedoh, direktor Slovenske kinoteke, mag. Tjaša Kos pa je predstavila vinarje in njihova vina, ki se bodo na letošnjem festivalu potegovala za Vinskega šampiona Hudega mačka. Festival je uradno odprla Urška Majdič.

Za naslov Vinskega šampiona Hudega mačka letos tekmujejo P&F (Laški rizling Ljutomerčan 2011, Traminec Jeruzalem Ormož 2012), Vinogradništvo družina Kos (Šipon 2011), MiroVino (XL 2010), Vino Lovrec (Sivi pinot 2012), Zlati grič (Renski rizling 2012), KZ Metlika (Rumeni muškat 2012), Turistična kmetija Hlebec (Rumeni muškat 2012) in Radgonske gorice (Traminec 2012).

Sledila je slovenska premiera novega filma oskarjevca Neila Jordana - Byzantium, s katerim se je uradno pričel filmski program letošnjega festivala.


Več v Kultura in izobraževanje