Po brezplačno zdravilno vodo k Ivanovem izviru na Razkrižje

Pitna voda priteče iz Ivanovega izvira

Jože Žerdin, sobota, 20. julij 2013 ob 13:143
Ivanov izvir

Ivanov izvir

Občina Razkrižje je znana po prijaznih in gostoljubnih ljudeh. Na brežini reke Ščavnice je Ivanov izvir, iz njega teče zelo hladna in čista voda. Po ljudskem izročilo je izvor znan iz davnih časov. Prebivalci Razkrižja pravijo, da je bil ta izvir že pred 1700 leti, prej kot je že obstajala razkriška cerkev.

Mnogi ljudje verjamejo v zdravilno moč te vode, ki priteče izpod hriba, ki naj bi pomagala k boljšemu vidu, splošnemu počutju in odpravi golšavosti. Nekateri starejši vaščani Razkrižja, še zmeraj znajo pripovedovati o živi zgodbi o slepi deklici, ki naj bi ob umivanju oči z Ivanovo vodo spregledala.

Voda, ki priteče iz Ivanovega izvira je pitna voda, zadnje čase jo tudi Turistično narodopisno društvo Razkrižje stekleniči v lično izdelane stekleničke, katere ponujajo svojim turistom in obiskovalcem, ki pridejo v to romarsko središče, kajti ne daleč stran je romarska cerkev, ki je posvečena sv. Janezu Nepomuku. Romarji, ki pridejo k Ivanovem izviru si vedno umijejo oči in obraz, vsako leto pa ko je Ivanovo proščenje, zadnjo nedeljo v juniju obišče ta kraj okoli 3.000 ljudi iz vseh koncev Pomurja in od drugod.

Ob Ivanovem izviru in njegovi okolici, vzdolž reke Ščavnice so postavljene zdravilne energijske točke, ki človeku dajejo potrebno energijo in izboljšujejo energetsko stanje v organizmu. Vsako leto pa tudi pri Ivanovem izviru predstavijo predstavo Božične noči. V teh poletnih vročih dneh, ko se že nekaj dni temperature gibljejo krepko čez 30 stopinj Celzija, je Ivanov izvir pravi kraj, da se lahko odžejamo in okrepčamo s pravo pitno vodo v tej pasji vročini. Nekateri obiskovalci in turisti si to pitno vodo natočijo v steklenice in odnesejo domov, ker se večkrat z njo odžejajo. Do takšnih vodnih izvirov vode moramo biti zelo spoštljivi in negovati te kraje.


Več v Narava