Štorklje se že zbirajo na polju pri Veržeju

Odrasla štorklja tehta od 3 do 4 kg in je izvrstna jadralka ter v času selitve preleti do 10 tisoč kilometrov od srednje Evrope do južnega konca Afrike

Jože Žerdin, četrtek, 15. avgust 2013 ob 08:22
Zbiranje štorkelj na njivi

Zbiranje štorkelj na njivi

Bele dolgonoge štorklje so ptice selivke, ki se vsako leto zgodaj spomladi vrnejo iz južne Afrike v deželo ob Muri. Tudi v nekateri gnezdiščih so letos štorklje znesle jajca in mali štrki so že sedaj ob toplem vremenu zrasli, da se bodo kmalu pridružili starejšim štorkljam.
Štorklje nad Ljutomerom

Ducat štorkelj »plesalo« na nebu



Odrasla štorklja tehta od 3 do 4 kg in je izvrstna jadralka ter v času selitve preleti do 10 tisoč kilometrov od srednje Evrope do južnega konca Afrike. Dnevno štorklje preletijo do 200 kilometrov.

Tako smo v torek, 13. avgusta, opazili celo jato štorkelj, na njivi pri Veržeju, zbralo se jih je kar 14 različnih štorkelj – starejših in mladičev, ki so si iskali hrano, saj se zbirajo v jate, da bodo v drugi polovici avgusta odletele na dolgo pot in tako se že pripravljajo na selitev v tople kraje. Pot jih bo iz naših krajev preko Bosporja, Male Azije, Palestine in vzdolž Nila vodila v Južno Afriko, kjer bodo živele do spomladi do konca meseca marca, ko se bodo spet vrnile k nam.

Tisti dan se je nad Prlekijo pripravljala velika nevihta z dežjem in prav one so čutile ohladitev in da prihajajo hladnejši dnevi. Začele so se zbirati v jate v zavetje, od koder se bodo kmalu podale na dolgo pot in bodo odletele v tople kraje. Na cilj pridejo v 90 do 100 dnevih letenja.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Narava