Jurša bi se problematike občin lotil z zmanjševanjem števila svetnikov

Določil bi tudi najmanjše število prebivalcev v občini, ki bi zadostovalo, da bi župan svoje delo opravljal profesionalno

Prlekija-on.net, torek, 10. september 2013 ob 16:582
Franc Jurša

Franc Jurša

Predsednik DL-ja in minister za notranje zadeve RS, Gregor Virant, ki je predlagal zmanjšanje števila občin, je od vodij poslanskih skupin načeloma dobil podporo za projekt združevanja občin z glavnim ciljem, da povečajo razvojne zmožnosti občin.
Občin največ 120. Kaj o ukinjanju menijo župani in županja občin UE Ljutomer?
Občin največ 120. Kaj o ukinjanju menijo župani in županja občin UE Ljutomer?

Na sestanku so se po Virantovih besedah dogovorili, da bodo oblikovali strokovno skupino, ki se bo projekta lotila postopoma in dodal, da je pomembna kakovost projekta, vprašanje časa pa je sekundarnega pomena. Kot je še dejal, se s tem ne bo divjalo, pomembno pa mu je tudi, da projekt podpre tudi stroka.

Vzporedno naj bi pripravili tudi tak sistem financiranja občin, da bi se spodbujalo njihovo združevanje, ki bi s tem postale močnejše. Minister je izpostavil primer Danske, ki je izvedla reformo, s katero je število občin z okoli 200 zmanjšala na 80. Kot je dejal, je to prava smer tudi za Slovenijo, saj se je Slovenija preveč razdrobila, tako po finančnih kot po kadrovskih virih.

Franc Jurša bi zmanjšal število svetnikov
Prleški poslanec in vodja poslanske skupine DeSUS, Franc Jurša je ob tem povedal, da bo o tej temi razpravljala še njihova poslanska skupina in dejal, da osebno ne bi začel z ukinjanjem vseh občin, ki nimajo 5.000 prebivalcev, temveč bi se projekta lotil z zmanjševanjem števila svetnikov. Določil bi tudi najmanjše število prebivalcev v občini, ki bi zadostovalo, da bi župan svoje delo opravljal profesionalno. Pojasnil je še, da bi morali spodbujati tudi formiranje skupnih služb v občinah.


Več v Politika