Mnenje bralca o objavljenem odgovoru občine

Bralec nam je posredoval mnenje o objavljenem odgovoru občine glede del SŽ ŽGP v KS Krištanci, Šalinci, Grlava ter fotografije stanja cest po končanih prevozih

Prlekija-on.net, sreda, 25. september 2013 ob 11:041
Stanje cest po prevozih

Stanje cest po prevozih

V prejšnjih dneh smo že pisali o sporočilu in fotografijah o delovanju SŽ, ki nam jih je poslal naš bralec. O situaciji smo povprašali tudi na Občino Ljutomer, od koder so nam posredovali pojasnila.

Železniški tir se obnavlja, a...
Železniški tir se obnavlja, a...
Občina bo od izvajalca del terjala sanacijo vseh poškodb, nastalih v času prevozov
Občina bo od izvajalca del terjala sanacijo vseh poškodb, nastalih v času prevozov

Bralec nam je nato poslal še mnenje o tem odgovoru ter fotografije, ki bi naj potrjevale stanje cest po končanih prevozih, dne 23. septembra 2013.

O zadevi smo povprašali še druge vpletene, odgovori pa bodo objavljeni, ko jih prejmemo. Spodaj je bralčevo mnenje o odgovoru občine objavljeno v celoti, prav tako fotografije stanja cest, ki nam jih je posredoval bralec.


Dejansko me je odgovor malo presenetil. Na začetku moram omeniti, da do sedaj z občino in njenimi uradniki nisem imel nobenih težav in pripomb. Hitro in strokovno sem dobil vse potrebne dokumente po prihodu v to okolje. Drugačno mnenje pa sem dobil sedaj o delu uradnikov, ki pokrivajo dejavnost v primeru delovanja SŽ ŽGP Ljubljana. Svetovalec in višja svetovalka sta podjetju izdala ODLOČBO 371-133/2013-434 in ne soglasje, kot navajajo, o kateri pa naj ne bi direktor uprave nič vedel (podpisnik odločbe zares ni). Navajajo tudi, da je cesta skozi Krištance, ki sicer vodi direktno do železniškega tira zelo ozka, a je dejansko širša kot »naša«. Ali je odločitvi, da se transport odobri tu (brez naše in vednosti KS) botroval upor stanovalcev ob cesti, ki jih je bistveno več, kot ob tej rešitvi. Tega ne bomo zvedeli. O izdani odločbi je bila obveščena od krajevnih skupnosti le KS Ljutomer, naša pa ne, čeprav smo direktno udeleženi v izvedbi. V odločbi so sicer zares določeni pogoji, a kaj, ko jih ni nihče nadzoroval in beležil. Tako ni bilo pred pričetkom prevozov opravljen komisijski pregled in slikovno dokumentiranje (8. alineja odločbe), preprečitev dvigovanja prahu (4. alineja), zares pa soglasje za kakršno koli uporabo zasebnih zemljišč ni bilo dano, saj tudi ne more biti, ni pa bilo opozorila in pogoja, da se glede na ožino občinske nekategorizirane ceste, mora izvajalec dogovoriti za to tudi s prizadetimi lastniki. Po 6. alineji so bili zadolženi le »z lastniki sosednjih zemljišč dogovoriti se o morebitni potrebi odstranitvi dreves za potrebe dostopa do gradbišča«, o soglasju in povzročeni škodi pa nič. Ker pa nismo bili obveščeni, smo lahko le stopili na cesto, ko so že vozili in prašili. Če bi bili obveščeni, bi se lahko zmenili že prej. Prav bi pa bilo, da bi bila v tem primeru občina tudi garant, da bo izvajalec dejansko tudi odpravil ali poravnal škodo in ne da nas prepustijo na milost in nemilost SŽ ŽGP, ki arogantno odvrne, da imamo pač možnost tožbe. Kako uspešen in hiter je naš sodni sistem, pa vemo vsi. Ker menda ne obstaja dokumentirano stanje pred in po izvedenih prevozih (izjave iz občine in Nograd Lotmerk d.o.o.) in je stanje po opozorilu z mobilnim telefonom poslikal le predstavnik SŽ ŽGP, dajem občini in podjetju na razpolago fotografije iz obeh prispevkov in domačega arhiva.
Vem, da lahko pri ljudeh, ki niso direktno prizadeti in so daleč stran od dogajanja, vzbujam slab občutek in mišljenje in zato me ne preseneča izpad očitno zelo razgledanega in s slovenščino malo slabše podprtega uporabnika face booka, z izjavo: »evo še ena slovenska škodoželjnost do tistih ki delajo.....  majmunu zaprite stezo, pa si naj do bajte pešpot naredi!«
Očitno sem imel napačno predstavo o škodoželjnosti, kritiziral sem pa tiste, ki ne delajo tako, kot bi morali in so za to plačani. Avtorju se oproščam za mojo nevednost.

pravični sreda, 25. september 2013 ob 22:30

Itak je jasno, da se eizenpanarji podobno, kot še nekateri monopolisti iz državnih podjetij obnašajo zelo arogantno.

Sicer pa, kako se nebi, če so pa kot država v državi.

Nobena oblast ne udari po mizi in jih razhajka.

Na koncu z njimi potegne še občina.

Kar se po trenutnem dogajanju lepo vidi.

Če bi občina delovala v dobro občanov, do takih stvari sploh ne bi smelo priti, ker bi se vse stvari dale na papir in zavarovale s pogodbami in zavarovanjem.

In potem ne bi bilo prerekanja kdo in če sploh bo plačal odškodnino.

Ko pa občina ne deluje v dobro občanov in kot vez med državo in občani ne izpolni svojega poslanstva, se dogajajo stvari, kot je ta z železnico.

Dobro bi tudi bilo, da nam bralec, ki je bil na občini posreduje ime in priimek uradnika, za katerega meni, da ne deluje v dobro občanov.

Za katerega svetovalca in katero viško svetovalko gre?

Končno so to javni uslužbenci, katere plačujemo občani.

Sicer se na žalost to redno dogaja, da birokrati ščitijo interese nekoga drugega in ne občanov oziroma državljanov.

Nekateri se obnašajo, kot bi občina ali država bila njihova zasebna lastnina.

Žalostno je tudi, da za vsa ta početja ne ve nič direktor občinske uprave.

Če že ne uradniki oziroma birokrati, bi vsaj direktor, kot njihov šef moral delovati v dobro občanov in takoj sankcionirati birokrate, ki ne delajo v dobro občanov.

Še mimogrede.

Glede na posel, ki sedaj teče in višino denarja, ne bi bilo napačno, če se v to rekonstrukcijo tudi vključijo KPK in kriminalisti za gospodarski kriminal.

Pri takih 9 mestnih številkah v EURO bankovcih, lahko hitro kak milijonček kam izpuhti.

Mogoče bi se pa lahko občani malo organizirali in z določenimi protestnimi akcijami v krožišču pri OMV, Lidl, zagrenili življenje in ohromili delo eizenpanarjem, ki tam skozi pridno vozijo z gigantskimi tovornjaki in pridno uničujejo težko pridobljeno krožišče in navezujoče ceste.


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo