»Napad« takšnih in drugačnih polonic

Pri tem gre predvsem za raznoliko obarvane harlekinske polonice, katere so se iz zahodnoevropskih držav razširile k nam

Prlekija-on.net, torek, 15. oktober 2013 ob 10:59
V teh dneh ste verjetno opazili, da pročelje marsikatere hiše "krasijo" mali hroščki, natančneje takšne in drugačne polonice. Topli dnevi se počasi poslavljajo, prihajajo mrzlejši, zato si mali žužki iščejo zavetje in prezimovališče.

Ampak pri tem ne gre za tiste nam znane polonice, za katere so včasih dejali, da nam prinašajo srečo. Tu gre predvsem za harlekinske polonice, katerih uporabo so pred leti odobrili v rastlinjakih v zahodnoevropskih državah. Tam so jih uporabljali kot biološko kontrolo listnih uši. A so te azijske polonice odletele svojo pot, kjer se sedaj širom Evrope širijo same. Gre za tujo invazivno vrsto, ki bi naj počasi izpodrivala nam znane dvo- ali sedempikčaste polonice, saj se polonice plenijo med seboj. To invazivno vrsto polonic, so pri nas prvič zasledili leta 2008 v okolici Maribora, danes pa je razširjena po celotni Sloveniji. Nadležne pa so predvsem zaradi izločka, za katerega obstajajo domneve, da lahko povzroča tudi alergične reakcije.

Dr. Al Vrezec, znanstveni sodelavec z Nacionalnega inštituta za biologijo, je že pred leti za Val 202 povedal, da je v Ameriki to že velik problem, ker se te polonice skrijejo v grozdje. "Ko to grozdje oberejo in stisnejo, seveda spustijo to tekočino, vino pa dobi nek trpek okus in je praktično neuporabno. Tega za zdaj pri nas še nismo opazili, je pa velika verjetnost, da bo do tega prišlo, ker je vrsta že zelo pogosta in številčna", je takrat povedal Vrezec. V naši vinorodni Prlekiji, je to verjetno zadnja stvar, ki bi si jo želeli, da bi nam vino kvarili še žužki...

Pri tem pa je Vrezec podal tudi rešitev za to nadlogo, če so vam polonice zasedle omet, špranje v oknih in prostore v hiši. Znanstveni sodelavec z Nacionalnega inštituta za biologijo namreč svetuje, da se jih najlažje rešite kar s sesanjem.

V spodnjem posnetku lahko prisluhnete tudi celotnemu pogovoru z Vrezcem na Valu 202, na fotografijah pa lahko vidite te raznoliko obarvane harlekinske polonice, ki so zajele naše kraje. Med njimi boste zaman iskali tisto našo "pravo" pikapolonico, lahko pa jo vidite na desni strani, fotografirano že pred časom.

Predvajalnik



Vir posnetka: Val 202


Več v Narava