Zlata radgonska penina najvišje ocenjeno peneče vino na 16. Slovenskem festivalu vin

Zaključila sta se 16. Slovenski festival vin in 6. Festival kulinarike

Prlekija-on.net, sreda, 27. november 2013 ob 13:31
Nagrajenci najvišje ocenjenih vin, foto: Jana Jocif

Nagrajenci najvišje ocenjenih vin, foto: Jana Jocif

V petek, 22. novembra, sta se ob 21. uri zaključila 16. Slovenski festival vin in 6. Festival kulinarike, ki sta Ljubljano za dva dni spremenila v pravo vinsko-kulinarično prestolnico.

Festivala, ki sta se dogajala v prostorih Grand hotela Union, je v dveh dneh obiskalo preko 1500 obiskovalcev. Po oceni organizatorja je bil obisk ravno pravšnji, saj je omogočal optimalno komunikacijo med vinarji/kulinariki in obiskovalci. Skupaj z vinarji in predstavniki vinskih kleti so zaključili, da je festival obiskala profilirana publika, v kateri so bili zastopani vsi segmenti (vinski profesionalci, gostinci, sommelierji, trgovci, pisci, vinoljubi in častilci vinske kapljice kot so – člani obeh viteških redov pri nas in vinske kraljice). Razveseljivo je tudi dejstvo, da je festival obiskalo povečano število mlajše publike (t. j. med 20. in 30. letom), za katere so pripravili tudi posebne delavnice poimenovane Vinska izkušnja za začetnike. Na teh delavnicah, za katere organizatorji verjamejo, da imajo še velik razvojni potencial, so mladi v manjših skupinah, ki so jih vodili sommelieri, svojo izkušnjo z vinom začeli od začetka – od pravilne izbire vinskega kozarca pa vse do pokušine in komunikacije z vinarjem.

Predfestivalska pričakovanja sta na vinski strani krojila Festivalsko ocenjevanje in obisk Caroline Gilby MW, na kulinarični strani pa Galerija okusov z jedmi na temo krompirja, kjer se je za pravilno odločitev pokazala povezava z gostinskimi šolami, in Gledališče okusov, kjer so pari prihodnosti kreirali na temo sladkovodnih rib (pa ne nujno postrvi). Razstavljavci, ki jih je bilo na obeh festivalih skupaj 110, so organizacijo pohvalili in izrazili zadovoljstvo nad obiskom in učinkom predstavitve.

Najvišje ocenjena vina 16. Slovenskega festivala vin
Otvoritev letošnjega 16. Slovenskega festivala vin in 6. Festivala kulinarike, ki je bila v veliki Unionski dvorani, v četrtek, 21. novembra, ob 15. uri, je zaznamovala tudi podelitev priznanj najvišje ocenjenim vinom Festivalskega ocenjevanja.
 
Festivalsko ocenjevanje je potekalo v ponedeljek, 18. novembra, ob 10. uri v GH Union, v Ljubljani. Vodil ga je doc. dr. Mojmir Wondra, ki je predsedoval eni izmed dveh ocenjevalnih komisij. Drugi komisiji je predsedovala izr. prof. dr. Tatjana Košmerl. Komisiji sta bili sestavljeni iz predstavnikov stroke, medijev, pridelovalcev in gostincev. Letos je komisija v petih kategorijah ocenila 80 vin. Podelitev priznanj trem najvišje ocenjenim v posamezni kategoriji (v kategorijah, kjer je bilo vzorcem med pet in deset, pa je podelila priznanje samo najvišje uvrščenemu vinu) in zmagovalcu Festivalskega ocenjevanja (to je vino, ki je zmagalo v kategoriji z največ prijavljenimi vzorci) je bila v sklopu otvoritve 16. Slovenskega festivala vin.

Mlada vina:
Ptujska klet d.o.o., Pullus sauvignon, 2013, Štajerska Slovenija
Peneča vina:
Radgonske gorice d.d., Zlata radgonska penina, sec, NV, Štajerska Slovenija
Bela, suha vina:
Vinarska Vizba Tikves AD Skopje, Barovo white, 2012, Makedonija
Rdeča, suha vina:
Bovin winery, Imperator, 2011, Makedonija
Vina z ostankom sladkorja:
Mavretič, Sauvignon s.j.i., 2006, Bela krajina
Zmagovalec Festivalskega ocenjevanja:
Bovin winery, Imperator, 2011, Makedonija

Polno zasedene delavnice
V sklopu 16. Slovenskega festivala vin in 6. Festivala KULinarike so letos organizirali 16 delavnic namenjenih znanja željnim obiskovalcem obeh festivalov. Delavnice so potekale v Modrem salonu in v Vrtni dvorani Grand hotela Union. Na vinski »strani« so pripravili sedem delavnic za obiskovalke in obiskovalce ter tri za zaključene skupine. Obiskovalci so letos lahko izbirali med naslednjimi delavnicami: Trženje senzorike vina (dr. Maria Luisa Tonielli), dve delavnici z Najvišje ocenjenimi vini Festivalskega ocenjevanja (doc. dr. Mojmir Wondra in izr. prof. dr. Tatjana Košmerl),  Penine, penine, penine ... in še nekaj za zraven (Mira Šemič), Rebula (Darinko Ribolica), Osvajanje vinskega Združenega kraljestva – primeri SLO vinskih zgodb o uspehu (Caroline Gilby MW), ki so jo pripravili tudi za vinarje in novinarje. Na kulinarični »strani« pa so nadaljevali s konceptom kulinaričnih delavnic slovenskih Chefov v Gledališču okusov.

Dva nivoja 6. Festivala KULinarike
Na letošnjem festivalu so nadaljevali z lani uspešno izpeljano predstavitvijo izbranih dobrot in kulinaričnih kreacij na dveh nivojih, ki sta jih predstavljala Galerija okusov in Gledališče okusov. V Galeriji okusov, katero letos še močneje povezujejo s slovensko kulinarično tradicijo – seveda v obliki in načinu 21. stoletja, slovenske gostinske šole in nekateri slovenski gostinci na ogled in pokušino postavili svoje videnje krompirjevih jedi oziroma jedi s krompirjem. V Gledališču okusov pa so v živo, v profesionalni kuhinji pokrovitelja Festivala kulinarike - podjetja Kogast, vsak dan kreirali izjemni »pari prihodnosti«. Par prihodnosti sta sestavljala Chef in mentoriranec - dijak ali študent gostinske šole, ki sta skupaj v živo ustvarila eno jed na temo sladkovodnih rib, pa ne nujno postrvi. V Gledališču okusov so letos ustvarjali: Uroš Štefelin, Borut Jovan, Luka Jezeršek, Martin Blejec, Igor Jagodic in Janez Bratovž.


Več v Kultura in izobraževanje