Na državnem srečanju pevcev in godcev sta pomursko regijo zastopali dve skupini

»Pevci nam pojejo, godci pa godejo 2013«

Marjan Slavič, sreda, 27. november 2013 ob 16:39
Pevci nam pojejo, godci pa  godejo

Pevci nam pojejo, godci pa godejo

V organizaciji Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ob pomoči Območne izpostave Slovenske Konjice, se je v nedeljo, 24. novembra, v dvorani Kulturnega doma pri Termah Zreče, odvijalo državno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti si prizadeva razvijati pevske in godčevske skupine, ki se po načinu petja in siceršnjemu zvenu uspešno približujejo ljudskim pevcem in godcem, katerih glasbeno poustvarjanje ima kontinuirano vez s tradicijo. Na tem srečanju je bilo moč videti in slišati mlajšo generacijo pevcev in godcev, ki se še vedno močno nagiba in zavestno povzema pretekle prakse izvajanja.

Skozi vso leto so potekala po Območnih izpostavah JSKD, območna srečanja, iz katerih so se po strokovni presoji izbrane skupine pevcev in godcev uvrstile na Regijsko srečanje. Na Regijskem srečanju sta bili izbrani na državno srečanje ljudskih pevcev in godcev dve skupini in sicer iz Črešnjevcev pri Gornji Radgoni Tamburaška skupina KD »Peter Dajnko« ter iz Veržeja Vokalna skupina Leščeček KD »Slavko Osterc«. Obe skupini sta uspešno zastopali pomursko regijo na državnem srečanju pevcev in godcev ljudskih viž.

Na tokratnem državnem srečanju je nastopilo 14 skupin ljudskih pevcev in godcev: Ljudski pevci iz Tepanj, Ljudski pevci KUD Kebelj, Godci Trio prijatelji KD Miklavž, Vokalna skupina Leščeček KD Slavko Osterc Veržej, Godci mladinske folklorne skupine Lintvar Šentjur, Dekliška skupina Akademske folklorne skupine France Marolt, Murnovi godci KUD »Mali vrh« Nemilje-Podblica, Ljudski pevci »Kapelski pubje« KD Kapela, Navratilovi pevci Mladinska ES Ivan Navratil Metlika, Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci, Pevke ljudskih pesmi KD Kraški Šopek Sežana, Pevci ljudskih pesmi KD Jerbas Tržič, Pevci iz Skupine Murnovi godci KUD »Mali vrh« Nemilje-Podblica in Ljudski godci »Stori čehoki« KD Podgorci.

Pomembno je, da mladi želijo raziskovati našo kulturno dediščino, da jo znajo ceniti, spoštovati in da v njej vidijo možnosti svojstvenega izraza, da povezujejo preteklost in sodobnost, ter da začutijo, da je znanje prejšnjih rodov vredno in nujno prenašati v prihodnost.


Več v Kultura in izobraževanje