50 let vrtca v Stročji vasi

Ob tej priložnosti so v kulturnem programu prikazali delček ustvarjanja sodobnega vrtca povezanega z dediščino preteklosti

Bojana Karba, sobota, 30. november 2013 ob 18:54
Janez Vencelj je v imenu Občine Ljutomer ravnateljici predal priznanje ob 50. obletnici vrtca

Janez Vencelj je v imenu Občine Ljutomer ravnateljici predal priznanje ob 50. obletnici vrtca

Vrtec Stročja vas v letošnjem letu praznuje 50 let. Ob tej priložnosti je v petek, 29. novembra, v telovadnici OŠ Stročja vas potekala slavnostna prireditev, na kateri so v kulturnem programu prikazali delček ustvarjanja sodobnega vrtca povezanega z dediščino preteklosti.

Prireditev se je pričela z nastopom Orkestra slovenske policije, ki je zaigral slovensko in evropsko himno. Sledila je predstavitev filma o igrah in igračah, ki sta ga pripravili Matejka Robinščak in Suzana Babič, nastopili pa so tudi otroci iz vrtca in učenci OŠ Stročja vas. Zaplesali so folkloro in v več jezikih zapeli pesem Mojster Jaka.

Ob tej priložnosti je vse prisotne nagovorila ravnateljica Mateja Leskovar. Kot je povedala, so v pripravah na to praznovanje strokovne delavke vrtca z otroki in ob pomoči krajank in krajanov, babic in dedkov obujali spomine. Odkrivali so čarobnost iger in dejavnosti, kot so se jih igrali nekoč. Kot spomin na to, je nastala brošura z naslovom: Vzemimo si čas, igrajmo se skupaj, s podnaslovom: Igre in igrače nekoč za igre in igrače danes in jutri. Ravnateljica je predstavila razvoj vrtca oz. predšolske vzgoje v Stročji vasi in njihove aktivnosti, katerih začetki segajo v leto 1963. »Eden najpomembnejših ciljev je vsekakor večje upoštevanje človekovih in otrokovih pravic, upoštevanje različnosti in drugačnosti otrok. Otrok je aktiven udeleženec procesa, ki z raziskovanjem, preizkušanjem in možnostjo izbire dejavnosti pridobiva nova znanja in spretnosti«, je izpostavila ravnateljica.

Dodala je še, da lahko pri njih otroci razvijajo svoje interese in sposobnosti v različnih dejavnostih: petju, folklori, ročnih delih, risanju in slikanju, športu, igranju na Orffove instrumente, ob Knjigobubah in bralnem nahrbtniku, celo angleščini in nemščini. Vrtec v Stročji vasi oz. enota vrtca ob šoli je postal tudi EKO VRTEC, razvijal je tudi športne dejavnosti v okviru projekta FIT - SLOVENIJA.

V tem letu se je njihov vrtec povezal še z otroki in strokovnimi delavkami iz Štrigove, iz vrtca Kockice.  Skupaj so sodelovali v dejavnostih projekta z naslovom: Vrtec: začetek aktivnega državljanstva, na to temo pa je pred samo slovesnostjo na njihovi šoli potekala okrogla miza.

Obiskovalce sta nagovorila tudi predstojnica Zavoda RS za šolstvo, območna enota Murska Sobota, Irena Kumer, in podžupan Občine Ljutomer Janez Vencelj, ki je v imenu Občine Ljutomer ravnateljici predal priznanje ob 50. obletnici vrtca.

Po prireditvi se je druženje nadaljevalo v telovadnici in jedilnici, kjer so pripravili pogostitev za vse obiskovalce. Na ogled je bila tudi razstava v prostorih vrtca.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje