7. Večer folklore: »Tak smo fčosih ...«

Na večeru folklore spoznamo, »kak so fčosih ... praznüvali, mlotili slamo, kožühali in se meli radi«

Damir Skuhala, nedelja, 1. december 2013 ob 17:591
7. Večer folklore v Veržeju

7. Večer folklore v Veržeju

Že tradicionalno, zadnjo soboto v novembru, člani sekcije Leščeček, priredijo letni koncert v veržejskem Kulturnem domu. Letos tretjič, se bodo predstavili še ljutomerskemu občinstvu, in sicer v soboto, 7. decembra, ob 19. uri, v Kulturnem domu Ljutomer.

Folklorna skupina Leščeček deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej in umetniškim vodstvom Marka Rusa. Člani skupine se trudijo ohranjati pevsko in plesno dediščino prednikov in ob tem uživati. Tudi leto 2013 je bilo uspešno, saj so se plesalci uvrstili na Državno srečanje odraslih folklornih skupin v Sežano, kjer so od strokovne komisije prejeli zlato priznanje s posebno pohvalo za kakovostno delo. Tudi Vokalna skupina Leščeček, ki deluje znotraj sekcije, se je predstavila na državnem Srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v Zrečah. S posebnim ponosom pa so zaplesali tudi na enem največjih festivalov v Evropi, na Folkartu v Mariboru, ki poteka v sklopu Festivala Lent.

Zgodba letošnjega večera folklore temelji na prepletu delavnega in prazničnega dne na kmetiji. Tako spoznamo nekatere pomembne dogodke, ki zaznamujejo kmečko življenje – veselje in srečo, ljubezen in hudomušnost, trenutke dela in trenutke radosti – petek in svetek. Spoznamo, »kak so fčosih ... praznüvali, mlotili slamo, kožühali in se meli radi«. Folklorniki se tako predstavijo v štirih spletih: »Jožefovo, Kak je hlopec deklo süka, Kožühaje in Na sejmu«. Zanimive plesne postavitve dopolni izbor ljudskih pesmi, ki zgodbo le še podkrepijo. Sicer pa so se skozi večer predstavili tudi člani Vokalne skupine Leščeček, kot gostje pa še člani Folklorne skupine Metla, KTD Miklavž pri Ormožu, Tamburaška skupina KD Peter Dajnko Črešnjevci, ljudski godci »Stori čehoki«, KD Podgorci, zaplesala pa je tudi Otroška folklorna skupina OŠ Veržej.

Večer folklore si je ogledal tudi župan Občine Veržej, Slavko Petovar, ki je Leščečkom ob tem čestital za uspehe in prikazan večer.

V kolikor ste zanimiv večer ljudskih plesov in pesmi v Veržeju zamudili, toplo vabljeni, da Leščečke doživite v Ljutomeru.


Več v Kultura in izobraževanje