Projekt Ne-odvisen.si na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Strokovnjaki z učenci šole so se v delavnicah dotaknili pomembnih tem in aktualnih izzivov vzgoje, medosebnih odnosov, odgovornosti do sebe in drugih

Nuša Novak, petek, 24. januar 2014 ob 22:461
Projekt Ne-odvisen.si

Projekt Ne-odvisen.si

Zavarovalnica Vzajemna, ki je lansko leto odprla svojo novo poslovalnico tudi v Ljutomeru, je Osnovo šolo Ivana Cankarja Ljutomer, v okviru projekta Ne-odvisen.si, izbrala in ji omogočila bogat program, ki ima cilj ozaveščati otroke, mladostnike in odrasle, o najrazličnejših pasteh kemičnih in nekemičnih zasvojenosti, obenem pa tudi spodbuja temeljne vrednote, kot je povezanost družine. Vabi tudi k sprejemanju zdravih odzivov na zaplete odraščanja in v oblikovanje sicer kompleksne, toda uravnovešene osebnosti.

Program odpira vrata medgeneracijskim stikom in premisleku o odgovornem ter usklajenem starševstvu ob hkratnem postavljanju trdnih vzgojnih postavk.

V četrtek, 23. januarja, so se v dopoldanskem času v program vključili vsi učenci matične šole in obeh podružnic. Za učence 1. triletja je bil izveden interaktivni program »JAKA«, za učence 2. triletja »Zarja in svit«, za učence 3. triletja pa program z naslovom »Zamolčane resnice«.

Organizatorji projekta skušajo povezovati številne subjekte na različnih področjih, ki so na videz nepovezljive (otroci, mladostniki, starši, šole, občine, mreže strokovnjakov, ministrstvo, policija, podjetja ...), vendar gradijo trdnejši družbeni položaj.

Projekt je zasnovan tematsko glede na ciljno skupino. Tudi na ljutomerski osnovni šoli je eden izmed glavnih soorganizatorjev projekta, Bojan Kodelja, učence prvega triletja poučil o temeljnih etičnih dolžnostih, kot je bonton, znanje in prijateljstvo. Učencem drugega triletja je predstavil tematike na podlagi odgovornosti, sprejemanja samega sebe in prostega časa. Učence tretjega triletja pa je podrobneje seznanil z različnimi oblikami zasvojenosti.

Starši pa smo se v okviru omenjenega projekta lahko vključili v sodelovanje v večernih urah, kjer smo se v prostorih športne dvorane OŠ, lahko udeležili družabnega večera oz. 120 minutnega strokovno tematskega programa, z naslovom »Tisti dve besedi«.

Interaktivno voden družabni večer je bil namenjen odraslim, saj imamo pri vzgoji otrok najpomembnejšo vlogo. Ob kopici vsestranskih pritiskov, odgovornosti in obveznosti, lahko hitro izgubimo pristen stik z otrokom, kateri je tedaj prepuščen samemu sebi in ranljivejši za pritiske družbe.

Živimo v času, v katerem družbi poleg gospodarske in politične krize, vlada tudi tretja - kriza vrednot, zato se na družabnem večeru prisotni strokovnjaki (Vlasta Nussdorfer, varuhinja človekovih pravic, Fani Čeh, Zavod RS za šolstvo in Miha Kramli, terapevt in vodja Ambulante za zdravljenje odvisnosti v Novi Gorici), dotaknejo tem kot so: medosebni odnosi, postavljanju meja v vzgoji otrok, kemične in nekemične zasvojenosti. Staršem pomagajo na ta način prepoznati znake otrokove odtujenosti in preprečiti negativne posledice prekomerne uporabe računalnika.

Za boljše vzdušje sta na družabnem večeru staršev, učiteljev in omenjenih strokovnjakov, na prav poseben način poskrbela voditelj in scenarist Bojan Kodelja ter video interpret, slovenski gledališki igralec in kantavtor, Iztok Mlakar.

Ob koncu prijetnega, predvsem pa zelo poučnega druženja, pa smo lahko prisluhnili še pesmi z naslovom »Tisti dve besedi« izvajalca Bojana Kodelja v sodelovanju z Vladom Kreslinom.

Družabni večer Tisti dve besedi je kot knjiga. Za nekatere je pomembna prav vsaka stran, za druge le posamezna poglavja, za tretje le tu in tam kakšna stran, za nekatere pa le tisti dve besedi.

pravični nedelja, 26. januar 2014 ob 21:22

Na vsakem koraku se opazi zelo veliko nekemično zasvojenost otrok in mladostnikov.

Na prvem mestu je to mobilni telefon, sledi računalnik in nato TV.

FB, SMS-ji in ostale zadeve vzamejo mladim ogromno dragocenega časa.

Ker komunikacija poteka virtualno, ni več pristnih medsebojnih človeških odnosov.

Na cesti in splošno v javnosti se opazi veliko mladih, ki sploh več ne vidijo sveta okrog sebe, še poti in ceste ne po kateri hodijo, ker ves čas zrejo v mobilni telefon.

Na raznih javnih mestih se opazi ljudi, ki ne zmorejo nekaj minut, da ne bi brskali in kracali po telefonu.

Pri pazljivem pogledu se celo opazi, kako jim trepečejo roke, ker je celotno telo venomer napeto v pričakovanju, kaj bo na zaslonu sledilo v naslednjih trenutkih.

Tudi med odraslo populacijo se najdejo podobni primeri.

Seveda med mlajšo generacijo.

Veliko mladih tako živi v svojem virtualnem svetu.

In zelo hudo je, ko se v življenju sreča z realnimi situacijami, ki jim ni kos.

Takrat poseže po kemičnih substancah, da bi ubežal pred konkretnimi problemi.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje