Prleške koline na Cvenu

Koline so potekale v pravem idiličnem zimskem času

Jože Žerdin, sobota, 25. januar 2014 ob 13:572
Prleške koline

Prleške koline

Člani Turističnega društva Cven so na prireditvenem prostoru na Grüntu na Cvenu v soboto, 25. januarja, že devetič zapored pripravili etnološko zimsko prireditev Prleške koline na Cvenu. Kot je povedal predsednik Turističnega društva Cven Janko Horvat so letos koline potekale z namenom, da bi mlajši spoznali nekdanje kmečko opravilo na kmetih v zimskem času.

Prleške koline so potekale na prireditvenem prostoru na Grüntu na Cvenu, kjer so pred leti marljivi člani TD Cven zgradili kmečko prleško hišico s pečjo in ostalimi prostori. Letošnje koline so imele čar in pridih zimskih kolin, kajti dan prej je deželo ob Muri prekrila snežna odeja in tisto sobotno jutro je bilo kot nalašč primerno za Prleške zimske koline na vasi.

S kolinami so začeli že na vse zgodaj, ko so prašiča, ki je tehtal 210 kilogramov zaklali in pripeljali na prireditveni prostor, kjer so se začele koline. Po stari kmečki navadi so nazdravili s prleškim žganjem. Po zakolu so prašičevo meso razkosali na manjše dele. Glavni mesar je bil Milan Košnik, sicer gospodar Grünta na Cvenu, pomagala sta še mu Danilo Lihtenvalner in Dragica Györek. Na prostem pa je Milica Novak slanino barila v kotlu v katerem je kurila z drvmi, ko je bila slanina kuhana jo bodo namenili za izdelovanje zaseke. Na kolinah so naredili tudi domače klobase, veliko mesa pa bodo namenili za prleško tünko. Večji del mesa bodo po »pacu« v krušni peči na Grüntu spekli in vložili v prleško tünko, to je v leseni »čeber«. Tünka bo tja do prvega maja letos »zapečatena« in šele takrat jo bodo odprli in ponudili gostom.

Sicer pa letošnje Prleške koline niso minile brez domačih dobrot. Tako je Marija Košnik v kuhinji na Grüntu za to priložnost skuhala odlično in okusno bujto repo in jetrca z ajdovo kašo. Na mizi pa tudi ni manjkala domača prleška zaseka in pečeno meso. Nad kolinami je bila navdušena najmlajša obiskovalka Prleških kolin 9 let stara Tinka Klement, ki si bo najbolj zapolnila to staro prleško opravilo.

Čas Prleških kolin je tisti dan dokaj hitro minil, vse je potekalo v znamenju obujanja, oziroma prikaza kmečkih kolin na kmetih nekoč - na stari način. Tisto sneženo soboto je na Cvenu dišalo še daleč naokrog po različnih mesenih jedeh - po kolinah. Vsi, ki so obiskali Prleške koline na Cvenu so poskusili mesene jedi in domov odšli zadovoljni, saj so se najedli do sitega.

MILAN nedelja, 26. januar 2014 ob 18:02

To ja točno tak je bilo,no še ge pa ge ja tak.Lepo Šokiran kej pa gujdeja? toti je venda le zrosa na Cveni??? Ploskač

janko54 ponedeljek, 27. januar 2014 ob 14:56

Ploskač ja to pa je čistokrvna - slovenskega porekla To ja

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno