V Matičnjaku v Borecih bodo skrbeli za ohranitev ogroženih drevesnih vrst Prlekije

Učenci osnovne šole Križevci ob dnevu Zemlje v novem matičnjaku zasadili lipo

Jože Žerdin, torek, 22. april 2014 ob 17:22
Župan Branko Belec in otroci so zasadili lipo

Župan Branko Belec in otroci so zasadili lipo

Ob dnevu Zemlje so občina Križevci, osnovna šola Križevci, Gozdarski inštitut Slovenije in skupina Fabrika v torek, 22. aprila, na sanirani deponiji odpadkov v Borecih pripravili slovesnost na kateri so predstavili nov projekt zasaditev na prostoru - matičnjaka, kjer bodo rasle ogožene avtohtone vrste dreves v Prlekije, kot so skorž, češnja, črni topol in druga drevesa.

Idejo matičnjaka so predstavili župan Občine Križevci, mag. Branko Belec, ravnateljica Osnovne šole Križevci, Lidija Koroša, dr. Gregor Božič z Gozdarskega inštituta Slovenije ter predstavnik Skupine Fabrika, Rok Sunko.

S projektom, ki je bil uspešno uvrščen v Načrt izvedbenih projektov LAS Prlekija 2013, program LEADER (MKO), želijo prispevati k vzdrževanju biotske pestrosti avtohtonih drevesnih vrst ter krepitvi trajnostnega upravljanja z naravnimi viri Prlekije. Osnovni namen projekta je ohranitev genetskega materiala avtohtonih drevesnih vrst, ki ga Prlekija izgublja, za sedanje in poznejše rodove, in sicer z zasaditvijo matičnjaka avtohtonih drevesnih vrst, ki so delno že ogrožena. Projekt bo tudi omogočal obogatitev učnih vsebin, saj so v projektu načrtovane šolske ekskurzije. Prvošolčki osnovne šole Križevci pa bodo vsako leto v matičnjaku zasadili novo drevo.

Skupna vrednost projekta znaša 19.708,00 evrov, od tega je znesek Leader - ministrstva za kmetijstvo in okolje 15.184,99 evrov. Nosilec projekta je Občina Križevci in partner v projektu skupina Fabrika, ki zagotavlja lastni delež v višini 4.523,01 evrov. Novi matičnjak v Borecih bo kmalu dobil novo podobo, uredila se bo infrastruktura, pri čemer bodo uredili poti, postavili klopi, zasejali travo. S tem se bo širil in razvijal razvoj turizma in ohranjanje drevesnih vrst Prlekije, ljudje se bodo v matičnjaku naužili svežega zraka ter se sprostili, kajti vse je v naravnem okolju, kjer je blizu gozd, ki se prav tako ureja v rekreacijski park, Športni center, velika gramoznica,  kjer se lahko ribari in steza za konjske dirke.

Tako so učenci nižje stopnje osnovne šole Križevci, ob pomoči župana, simbolično v novem matičnjaku zasadili lipo.


Več v Narava