Sanacija gramoznic in brežin na Razkrižju

Po sanaciji bodo gramoznice dobile lepo urejenost in lepo izletniško – ribiško točko

Jože Žerdin, torek, 29. april 2014 ob 19:52
Gramoznica na Razkrižju

Gramoznica na Razkrižju

Na območju občine Razkrižje, nekaj metrov stran od reke Mure je nekaj gramoznic, ki so pravi naravni biser občine. Ko je še delovalo Brodarsko društvo Razkrižje je bila ena od teh gramoznic, oziroma mrtev rokav reke Mure dobro obiskana, kajti tam se je razvijal izletniški turizem v naravi, obiskovalci so lahko poskusili vožnjo z brodom, ribolov in sprehode.

Ostanki tistih lepih časov so še ostali in vidni v eni od gramoznic. Sedaj, ko je narava v tem delu Prlekije oživela in ozelenela si je te lepote gramoznic lahko ogledati, se sprehoditi, poslušati ptičje petje, ali celo nabirati zelišča, ki jih je tod na vsakem koraku.

V razkriške gramoznice pa se velikokrat tudi podajo ribiči na ulov rib. Ribiška družina Ljutomer in Občina Razkrižje sta se odločili za sanacijo gramoznic in brežin. Ob gramoznicah imajo domačini svoje gozdove. Še preden bodo stekla sanacijska dela, bo potrebno da lastniki okrog razkriških gramoznic posekajo 10 metrski pas ob gramoznicah, po kateri se bo lahko premikal delovni stroj bager, ki se bo lotil sanacije.

Ribiška družina Ljutomer bo za sanacijo gramoznic vložila kar precej lastnih sredstev. Za občino, ribiško družino in ribiče, bodo gramoznice po sanaciji dobile lepo urejenost, lepo izletniško – ribiško točko, na kar bodo vsekakor ponosni in veseli ribiči in drugi obiskovalci tega predela občine Razkrižje. Tukaj je tudi postavljeno spominsko obeležje, ko so se leta 1991 zbirali branitelji slovenske samostojnosti.


Več v Narava