Najboljši bograč sta skuhala kuharja ekipe ŠIC bar iz Ljutomera

V Veržeju je potekala kulinarična prireditev tekmovanje v kuhanju bograča

Jože Žerdin, sobota, 24. maj 2014 ob 20:291
Sebastjan Habjanič, Jure Legen in Miha Šoštarič

Sebastjan Habjanič, Jure Legen in Miha Šoštarič

Društvo aktivne mladine Veržej je ob sodelovanju občine Veržej, ki praznuje 15. občinski praznik v soboto, 24. maja, na zelenici v parku ob Kulturnem domu v Veržeju, pripravilo kulinarično prireditev kuhanja bograča. V kuhanju bograča se je v nekaj urah pomerilo pet ekip amaterskih kuharjev in kuharic, ki so pokazali svoje kulinarične sposobnosti v kuhanju bograča.

V tekmovanju je sodelovalo 13 tekmovalcev, kateri so kuhali bograč na odprtem ognju v kotličkih. Sicer pa je bograč tradicionalna jed za te kraja v vasi Veržej in njeni okolici v Prlekiji, kajti to jed so nekoč kuhale njihove babice. Ljudje v tej kulinarični jedi vidijo izziv, obiskovalci pa so se lahko sprehodili od kotlička do kotlička in zavohali pristen vonj, ko je dišalo po bograču.

Organizator je za tekmovalce priskrbel prostor, drva in ostale pripomočke, sestavine od mesa do začimb pa so si priskrbeli tekmovalci sami vključno s kotlički. Kuhanje bograča na odprtem ognju v kotličkih je potekalo dobre štiri ure. Ob koncu je tričlanska komisija ocenila vseh pet skuhanih vzorcev bograča, ki je med drugim ocenjevala pripravo mize, delovno okolje, sestavo jedi, aromo, okus, kvaliteto, in da bograč ni bil preveč razkuhan (z mesom in krompirjem).

Ob koncu kulinarične prireditve so vsem sodelujočim ekipam podelili priznanja. Prve tri ekipe so prejele pokale, prva ekipa pa je še dobila praktično nagrado. Najboljši bograč za letošnje leto je na kulinarični prireditvi v Veržeju skuhala ekipa kuharjev ŠIC bar iz Ljutomera v sestavi Miha Šoštarič in Sebastjan Habjanič. Drugo mesto je pripadlo ekipi Celovite storitve d.o.o. Veržej in tretje mesto ekipi Majstri iz Veržeja.

Največjo težo, skrb in organizacijo prireditve je imel predsednik Društva aktivne mladine Veržej Jure Legen, ki je bil ob koncu zadovoljen, da je kulinarična prireditev v Veržeju uspela. Ta dan je v Veržeju dišalo po bograču in ekipe, ki so skuhale dovolj bograča so ves bograč razdelile med obiskovalce.


Več v Družabno