Srečanje ob Dnevu slovenskih krvodajalcev

19. tradicionalno srečanje krvodajalcev in članov Rdečega križa Tišina

Filip Matko, ponedeljek, 9. junij 2014 ob 11:09
Srečanje ob Dnevu slovenskih krvodajalcev v Gradišču

Srečanje ob Dnevu slovenskih krvodajalcev v Gradišču

Krajevna organizacija Rdečega križa Tišina je v nedeljo, 8. junija, pripravila pri Ribiškem domu v Gradišču že tradicionalno vsakoletno srečanje krvodajalcev ter aktivistov te krajevne organizacije Rdečega križa, že devetnajstič zapovrstjo.

Vse zbrane je pozdravila predsednica Krajevne organizacije RK Tišina, Elizabeta Kočar, ki je to dolžnost prevzela letošnjo pomlad. Med drugim je dejala: »…4. junija vsako leto tradicionalno praznujemo Dan slovenskih krvodajalcev, kajti na ta dan so leta 1945 v naši domovini odvzeli in shranili prve enote krvi, ki so že vsebovale konzervanse in so jo tako lahko shranjevali. Ta pomemben mejnik na področju transfuzijske službe sedaj praznujemo kot krvodajalski dan v Sloveniji… Danes je pomembno dejstvo, da v Sloveniji vsakih pet minut nekdo izmed nas potrebuje kri. To pomeni, da vsi, ki darujemo to neprecenljivo tekočino, vsakih pet minut nekomu rešimo življenje. Ta nekdo sem lahko zdaj jaz, za pet minut si lahko to ti, tvoj prijatelj, partner, otrok, ljubljena oseba…Darovati kri je prostovoljna, neboleča, a vendar velika izbira in odločitev velikih posameznikov. Je neprecenljiva za nas in za našo družbo. Veliko krvodajalcev se je za to humano, solidarno gesto odločilo po tem, ko so sami ali kdo od njihovih najdražjih, potrebovali kri drugega človeka in jim je ta rešila življenje…V Občini Tišina se lahko pohvalimo z rednim vključevanjem osnovnošolcev v organizacijo Rdečega križa. Ti mladi člani RK so bodoči krvodajalci. Zaradi njih bo naša družba tudi v prihodnje ohranila občutek za sočloveka…«

Pozdrave zbranim krvodajalkam in krvodajalcem ter aktivistom RK je izrekel tudi župan Občine Tišina, Franc Horvat, ki je ob tem še posebej pohvalil izkazano humanost občank in občanov ob zbiranju pomoči za poplavljence na Hrvaškem, v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Je pa ta krajevna organizacija RK »v špici« med 43 krajevnimi organizacijami Območnega združenja Rdečega križa Murska Sobota, kajti doslej kot edina razpolaga s svojimi društvenimi prostori, kjer izvajajo vse vrste aktivnosti oziroma dejavnosti RK, še zlasti na socialnem področju za občanke in občane v svoji občini.

V kulturnem programu srečanja krvodajalcev in aktivistov Občine Tišina so nastopili recitatorji, učenke in učenci Osnovne šole Tišina, zaplesala pa je tudi deseterica mlajše folklorne skupine Osnovne šole Tišina, ki jih kot mentorica vodi Renata Rajnar.

Sledilo je družabno srečanje. Ker je potekalo pri Ribiškem domu, niso manjkale pečene ribe, svojo hvaležnost za pomoč pri tem drugem delu srečanja pa so aktivisti Krajevne organizacije RK Tišina izrekli podjetjema Mlinopek iz Murske Sobote in Radenski iz Boračeve.


Več v Kultura in izobraževanje