Vrtec dražji tudi v Veržeju

Vrtec dražji tudi v Veržeju

Prlekija-on.net, torek, 16. december 2008 ob 16:25
Vrtec dražji tudi v Veržeju

Vrtec dražji tudi v Veržeju

Tako kot v številnih pomurskih občinah bodo tudi v Veržeju s prvim dnem novega leta začele veljati višje ekonomske cene vzgojno-varstvenih programov.
Po Pravilniku o metodologiji za oblikovanje cene programov v vrtcih bo za posameznega otroka dnevni program za starostno skupino od enega do treh let po novem 472,60 evra, za starostno skupino od treh do šestih let pa bo treba odšteti 361,60 evra. Ekonomska cena za prvo starostno obdobje, od enega do treh let, se je tako v Veržeju povečala za 12,84 odstotka v primerjavi s sedaj veljavno ceno, za drugo starostno obdobje pa se je cena povečala za 10,02 odstotka. Veržejski občinski svet je sprejel tudi predlagani ceni za krajši program, ki traja od 7. ure do 11.30 z malico, brez kosila. Za otroka, starega od enega do treh let, je mesečna cena 236,30 evra, za otroka, starega od tri do šest let, pa 180,80 evra. Kot narekuje zakonodaja, mora občina iz svojega proračuna pokrivati ekonomsko ceno otroka, ki izhaja iz občine Veržej, kot razliko med ceno za starša in deležem, ki ga starši in ministrstvo za šolstvo in šport pokrivajo neposredno.

Veržejska občina, ki je ustanovitelj vrtca, mora pokrivati tudi razliko med polno kapaciteto vrtca in dejanskim številom otrok v posamezni skupini. Za vsakega "manjkajočega" otroka v vrtcu je treba zagotoviti sredstva neposredno iz proračuna. Po oceni bo občina Veržej morala za plačilo razlike med ceno programov v vrtcu in plačili staršev prihodnje leto iz svojega proračuna odšteti 160 tisoč evrov.