Čebelarji Čebelarskega društva Veržej odprli svoja vrata

Za čebelarstvo so se najbolj zanimali učenci osnovne šole Veržej

Jože Žerdin, sobota, 14. junij 2014 ob 09:11
Dan odprtih vrat ČD Veržej

Dan odprtih vrat ČD Veržej

Čebelarsko društvo Veržej je v petek, 13. junija, na domačiji Alojza Novaka v Narcisni ulici v Veržeju pripravilo dan odprtih vrat Čebelarskega društva Veržej, ki se po svojih močeh trudi za ohranitev kranjske čebele.

Društvo sicer deluje od leta 1937, z majhnim razmakom, kajti v času druge svetovne vojne je čebelarstvo v Veržeju zamrlo. Danes 14 čebelarjev čebelari s 300 čebeljimi panji, ki med drugim pridelujejo cvetlični med, med oljne ogrščice in akacije. Imajo nekaj stalnih čebelarjev, ki svoje čebele vozijo na pašo na Pohorje ali kam drugam, kjer pridobijo med od smreke, kostanja, hoje in lipe. Ob tem pa še peščica čebelarjev skrbi za naravo, opraševanje sadnega drevja, pridelujejo kakovostni med. Poleg kvalitetnega medu pridelujejo še propolis, cvetni prah in vosek.

Pred leti je sicer Čebelarska zveza Slovenije dala pobudo, da bi se letno enkrat organiziral dan odprtih vrat čebelarskih društev in Čebelarsko društvo Veržej dan odprtih vrat pripravlja že nekaj let. Tam so čebelarji predstavili staro čebelarsko opremo, stare panje, točila in novejšo čebelarsko opremo, čebelarsko literaturo, opremo za točenje medu. Ogledali so si tudi čebelnjak in matičnjak v naravi. Na dnevu čebelarstva so v občini Veržej in v čebelarskem društvu ta dan prikazali zgodovino čebelarstva, nekdanjo čebelarsko opremo, ki je bila predvsem za tisti čas pravo bogastvo, katero so uporabljali pri čebelarjenju. Tokrat so čebelarji še obiskovalcem prikazali novejšo čebelarsko tehniko, razne panje od A-Ž, izdelke za vzgojo matic, denimo razne pršilke, pa razno čebelarsko orodje, ki ga danes sodoben čebelar uporablja pri svojem delu v čebelnjaku ali pri točenju medu.

Alojz Novak na čigar domačiji je bil dan odprtih vrat je bil za obiskovalce vodič, ki jim je predstavil društvo, postopke v čebelarstvu in jim prikazal čebelarstvo skozi zgodovino do danes. Med čebelarsko razstavljeno literaturo izstopa čebelarska knjiga iz leta 1906 z naslovom Popolni nauk o čebelarstvu. Na tem dnevu odprtih vrat so obiskovalcem ponujali razne čebelarske zgibanke in drugo strokovno literaturo iz katere se lahko čebelarji učijo, a prakso si je potrebno pridobiti v čebelnjaku.

Na dan odprtih vrat so prišli tudi učenci osnovne šole Veržej in malčki iz veržejskega vrtca, ki so si vso razstavljeno čebelarsko opremo z velikim zanimanjem ogledali. Najdlje so se otroci ustavili v domačem čebelnjaku, kjer so si z zanimanjem ogledali čebele v panjih. Ob tem so na dnevu odprtih vrat pokazali in prikazali, da se med da tudi koristno uporabiti za medene proizvode, kajti s pomočjo pridelanega medu, človek lahko uživa plodove, ki jih pridne čebele prinašajo v čebelnjake.

Na dnevu odprtih vrat so se obiskovalci še lahko posladkali z medom, medenimi pijačami in medenim pecivom. Vse je bilo namenjeno še večjemu razmahu in razvoju čebelarstva, ki si v kmetijski panogi sicer še utira pot. Želja čebelarskega društva Veržej je, da bi v prihodnje uredili čebelarski muzej in na osnovni šoli Veržej ustanovili čebelarski krožek, od koder bi se kalili in vzgajali mladi bodoči čebelarji.


Več v Kultura in izobraževanje