Pohod od kleti do kleti v Precetincih

Pohodniki so si ogledali tudi kulturno zgodovinske in etnološke znamenitosti

Branko Košti, torek, 1. julij 2014 ob 17:49
Od kleti do kleti v Precetincih

Od kleti do kleti v Precetincih

Dan državnosti vinogradniki DV Mala Nedelja, že vrsto let praznujejo na Pohodu od kleti do kleti. Skupaj s prijatelji, znanci in prijatelji vina, obiščejo kleti, katerih vrata vinogradniki na steržaj odpro ter poleg odlične kapljice gostom postrežejo tudi dobrote iz tünke in iz kmečke peči.

Deževje je pohod na praznični dan preprečilo, zato so ga letos izvedli v nedeljo, 29. junija. Prvič so se podali na območje KS Radoslavci in sicer so svoje kleti odprli vinogradniki iz Precetincev. Pohodniki so bili enotni v oceni, da je kljub malo vinogradom v kraju, v precetinskih kleteh veliko odličnih vin, domačini pa so se izkazali tudi z gostoljubnostjo.

Med pohodom so si gostje ogledali tudi "gradišče", kraj, na katerem je stal srednjeveški strelski dvorec, kamni njegovih ruševin pa so bili porabljeni pri gradnji cerkve Sv. Trojice pri Mali Nedelji, 290 let staro Lebaričevo klüčajo in studenec "na vago", iz katerega je bil pred skoraj petdesetimi leti speljan prvi vodovod po celotvi vasi.

Pohod se je zaključil pri gasilskem domu. Po okusnem bograču je tajnica društva Breda Žunič, navzoče seznanila z uspehi, katere so dosegli člani na Grajskem ocenjevanju vin na Ptuju, kjer sta Vinogradništvo Horn ter Marija in Anton Ficko, prejela najvišje priznanje - amforo, vino Fickovih pa si je za svoje letošnjo Knežje vino izbral knez društva Cesarsko-kraljevi Ptuj. Martina VII, vinska kraljica DV Tanja Vrbnjak in predsednik Anton Žinko, sta podelila še priznanja letošnjega društvenega ocenjevanja vin. Za prijeten in vesel zaključek pohoda so v nadaljevanju poskrbeli domači muzikanti.


Več v Družabno