Pomagati bi morala vojska

Elektrika

Prlekija-on.net, četrtek, 29. januar 2009 ob 23:26

V Svetem Juriju ob Ščavnici je bilo 40 ur brez elektrike kar 300 gospodinjstev.

Obilne padavine, predvsem moker sneg, so povzročile veliko težav tudi na območju občine Sveti Jurij ob Ščavnici. Gospodinjstva so bila brez električne energije več ur, kot je včeraj dopoldan povedal župan Anton Slana, okoli 300 gospodinjstev kar blizu 40 ur ni imelo električne energije, posledično pa so bila tudi brez vode in ogrevanja. V skrbi za varnost in zdravje občanov je Slana sklical sestanek z odgovornimi za rešitev nastalih razmer.Slaba komunikacija


Prvi je sestanek zapustil Janko Štrakl iz radgonske enote Elektra Maribor. Novinarjem je zaupal, da so včeraj odpravljali napake še na treh postajah, ni pa vedel povedati, kdaj bodo vsa gospodinjstva dobila elektriko. "Med elektrogospodarstvom na eni strani ter upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje in občino na drugi ni bilo primerne komunikacije," je dejal Slana in dodal: "Elektro gospodarstvo bi moralo dati objektivno napoved, kateri je tisti rok, ko bo mogoče napake odpraviti. Takrat bi občina lahko skupaj z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje v skladu z opremo in kadri pomagala gospodinjstvom in gospodarskim subjektom. Ta kratek stik se več ne sme nikoli ponoviti. Pričakoval bi tudi, da bi se pri tej naravni nesreči oziroma katastrofi vključila tudi enota slovenske vojske."

Na nepravilen pristop k odpravljanju napak, ki jih je sneg povzročil na električni napeljavi, je opozoril poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Jožef Lančič, ki ne more razumeti, da si ekipe na terenu niso ogledale celotne trase in postregle s podatkom o napakah. "Takrat bi lahko priskočili na pomoč tudi člani civilne zaščite in gasilci ter pomagali odpravljati ovire, na katere so naleteli na celotni trasi," je med drugim dejal Lančič. "Ugotavljamo, da je ocena posledic in možnost odprave s strani distributerja električne energije ter informacija okrog tega bila pomanjkljiva. Do 18 ur še nekako razumemo, da ni električne energije, kar pa je več, pa je že problem v gospodarstvu in tudi v gospodinjstvih," je po sestanku povedal Slavko Jauk iz murskosoboške izpostave uprave za zaščito in reševanje Republike Slovenije. Slana je izpostavil še, da je bilo veliko prebivalcev dve noči na mrzlem, prav tako niso imeli vode za kuhanje in osebno higieno.

Težave kmetov

S kakšnimi težavami so se srečevali tamkajšnji kmetje, smo se pozanimali pri Stanku Gregorecu iz Slaptincev. Sedemdeset glav živine je bilo 40 ur brez vode, zaradi pomanjkanja električne energije pa so bile težave pri molži krav. "Krave smo molzli preko cistern, škoda pa bo nastala, ker prihaja do vnetij kravjih vimen. Poleg tega pa ne moremo ohlajati mleka," je povedal Gregorec, ki je še povedal, da ga bo zdravljene posamezne krave, ki bo imela vnetje vimena, stala okrog 150 evrov.

Včeraj popoldan nas je župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana obvestil, da so na njihovem območju okoli poldneva gospodinjstva postopoma dobivala električno energijo.

V Križevcih brez elektrike 240 gospodinjstev

Miran Ros iz križevske občinske uprave je povedal, da je bilo na območju občine Križevci 30 ur brez elektrike in tudi vode 240 gospodinjstev. "Če bi bili pravočasno obveščeni, kdaj bodo težave odpravljene, bi prek načrta zaščite in reševanja aktivirali posebne sile, ki bi fizično pomagale tem delavcem, ki so sicer delali s polno angažiranostjo. Če bi stopili v stik s predstavniki občin in štabov civilne zaščite, bi lahko priskrbeli marsikateri agregat in tako pomagali ljudem," je povedal Ros in dodal, da so včeraj dopoldan na območju njihove občine postopoma že dobivali elektriko.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Narava

Potres

Potres smo čutili tudi v Prlekiji

torek, 25. junij 2024 ob 10:50
V naslednjih dneh bo vroče

Temperature se bodo povzpele do 35 stopinj C

ponedeljek, 17. junij 2024 ob 17:07