Erjavcu predstavili energijsko varčen vrtec

Energijsko varčen vrtec

Prlekija-on.net, četrtek, 26. februar 2009 ob 00:14

Ob obisku Gornje Radgone je okoljski minister Karl Erjavec napovedal državna sredstva za energijsko prenovo javnih zgradb.

V Gornji Radgoni so se prvi v Sloveniji lotili celovite prenove javne zgradbe po nizkoenergijskem oziroma pasivnem standardu. Prenovili so Vrtec Manka Golarja, v prenovljene prostore pa se je več kot 200 otrok in blizu 30 zaposlenih preselilo septembra lani. Investicija je ovrednotena na 2,4 milijona evrov, poleg občinskih proračunskih sredstev pa so okrog 700 tisoč evrov pridobili iz Norveškega finančnega mehanizma, ki je na voljo le novim članicam Evropske unije. Radgonski vrtec za ogrevanje uporablja toploto vode iz tal, kot je povedal koordinator projekta prenove vrtca Stojan Habjanič, pa so se sedaj letne potrebe po toplotni energiji za ogrevanje prostorov in vode zmanjšale v razmerju 7 proti 1. V Gornji Radgoni sedaj prenavljajo še drugi del vrtca, v prihodnje, kot je napovedal radgonski župan Anton Kampuš, pa se bodo lotili tudi energijske sanacije tamkajšnje osnovne šole.

Vzorčni primer energijsko varčnega oziroma učinkovitega vrtca si je včeraj ogledal minister za okolje in prostor Karl Erjavec, ki je izrazil zadovoljstvo in pohvalo radgonski občini, da se je lotila projekta, Erjavec pa v prihodnje obljublja za podobne projekte tudi državna sredstva. "Država je že sprejela določene ukrepe. Res je, da je še precej birokracije, če želiš kakšen projekt izpeljati, vendar ta vlada poskuša te postopke poenostaviti," je povedal okoljski minister ter napovedal v okviru vladnih protikriznih ukrepov tudi program energijske prenove objektov v javni lasti. V prvi fazi se bodo lotili prenove objektov, ki jih upravlja država neposredno, nato pa še objektov, ki so v občinski lasti. Erjavec je napovedal, da bo okoljsko ministrstvo letos poleti objavilo razpis, na podlagi katerega bo prijavljenim občinam na razpolago približno 30 milijonov evrov.

Ravnateljica radgonskega vrtca Breda Forjanič je ob obisku okoljskega ministra izpostavila, da v vrtcu veliko pozornosti namenjajo ekološkim vsebinam ter skrbijo za ekološko vzgojo otrok. Med drugim otroci radgonskega vrtca že tudi ločujejo odpadke. "Nič ne pomaga, če bomo dajali strašne milijone evrov, če ne bomo ljudi vzgajali, da se tudi ekološko primerno obnašajo," je ob tem dodal Erjavec, ki upa, da se bodo občine v prihodnje tudi z državnimi sredstvi in sredstvi Evropske unije odločile za podobne prenove svojih objektov in s tem naredile velik korak na področju energetike in ekologije.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Gospodarstvo