Zahvalna nedelja

Zahvalno nedeljo vsako leto obhajamo na nedeljo po prazniku vseh svetih

Nuša Novak, četrtek, 13. november 2014 ob 11:19
Zahvalna nedelja v Ljutomeru

Zahvalna nedelja v Ljutomeru

V Cerkvi na Slovenskem zahvalno nedeljo vsako leto obhajamo na nedeljo po prazniku vseh svetih. Letos je bilo to v nedeljo, 9. novembra.

Tudi v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, smo to nedeljo obhajali zahvalno nedeljo. Ob 10.00 uri je sveto mašo daroval župnik in dekan Andrej Zrim, kot gostje pa so se nam pri sveti maši pridružili še lovci rogisti iz lovske družine Ljutomer.

Praznik zahvale je dan hvaležnosti in zahvaljevanja, vendar ne le za letino in pridelke, ki jih je dala narava, ampak tudi za druge darove, npr. za spoznanje, svobodo, dobroto, dom, čas, vero. Zahvala zajema vse naše življenje – vse, kar smo in kar imamo. Cerkev z opozarjanjem na pomen zahvale in hvaležnosti Bogu, stvarstvu in ljudem prebuja in krepi osnovno razsežnost medsebojnih odnosov in jim daje novo kakovost. Najvišja oblika zahvale za kristjane je daritev maše, kjer se Bogu Očetu zahvaljujemo za vse, kar nam je podarjeno. Maša je prošnja in zahvala ob enem, zato je praznovanje zahvalne nedelje povezano z bogoslužnim obredom.

Ob prazniku zahvale pa smo tudi v naši cerkvi lahko opazili čudovito okrasitev cerkve, predvsem pred daritvenim oltarjem. Za domiselno in lepo okrasitev iskrena hvala predvsem sestri Jožefi in njenima pomočnicama.


Več v Kultura in izobraževanje